Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Турция ни дължи 15 милиарда долара за тракийските българи, Радио Пловдив, 28 март 2018

Интервю на Антоанета Петричанска от радио Пловдив с Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България

Обезщетяването на тракийските българи от Източна Тракия и Мала Азия е проблем, който е поставян многократно. От 2008 г. стана и международен проблем, след като Европейският парламент прие резолюция, която обвързва кандидатстването на Турция за членство в ЕС с плащането на обезщетение. Това припомни пред Радио Пловдив Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.

От много години няма развитие по темата, като вината за това е и на двете страни, коментира Премянов. Липсата на приемственост между българските правителства доведе до отлагането на проблема и е време отново да се постави пред турската държава. Дори самото поставяне на темата пред Турция е полезно, защото става дума за правата на над 360 000 българи, а с техните потомци числото им нараства на около 1 милион души, смята председателят на Съюза на тракийските дружества в България.

Нито един български политик няма право да се дистанцира от проблема. Това е една от малкото теми, които обединява всички, защото става дума за справедливост и права на българи. Никой не трябва и да партизира този въпрос, каза още Премянов.
Турция също има претенции към България - те се отнасят най-вече за пенсиите на българските преселници в Турция и за вакъфските имоти, които обаче се издържат от българската държава. Още 1998 г. е подписана двустранна спогодба за пенсиите на българските изселници - за 10 г. вече са се натрупали около 1 милиард лева.

Турция обаче дължи на България около 15 милиарда долара за обезщетяване на тракийските българи. Затова с международна спогодба трябва да се реши какви са пропуснатите ползи и какво е справедливото обезщетяване на тези 360 000 българи, каза още Красимир Премянов.
Неговата оценка за срещата на върха ЕС - Турция във Варна е по-скоро положителна, защото "въпросът за тракийските българи е поставен". Сега очаквам постоянство, настъпателност и решителност по проблема от българското правителство, коментира още председателят на Съюза на тракийските дружества в България.

Цялото интервю може да чуете като кликнете върху линка:

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн