Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Премянов: Хубаво ще е синът на отец Чъкърък да го наследи в храма и продължи делото на дядо си и баща си

Според него следващият патриарх трябва да е интелигентен, всеотдаен, алтруистичен, посветен на Христос и на БПЦ

Автор: Галина Стефанова, БНР, Кърджали 16.03.2024

Отец Александър Чъкърък е фигура – символ на българщината, на приятелството, на грижата за традициите на българското православие и църква. Затова централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) взе решение за издигане на паметник на Дядо Чъкърък в двора на църквата „Св. Георги“ в Одрин, където служи дълги години. Това стана ясно в разговор в ефира на Радио Кърджали с Красимир Премянов, председател на СТДБ. Той припомни, че приживе отец Чъкърък беше удостоен с орден „Кирил и Методий“ от президента на България Румен Радев по предложение на тракийци.

Премянов припомни също, че отец Чъкърък беше погребан в двора на църквата, където служи, по изключение и след специално разрешение от президента на Турция по молба на българския държавен глава.

Автори на паметника на отец Александър Чъкърък са архитект Явор Дичев и скулптура В. Старчев. С дарения за паметника се включиха тракийски дружества от цялата страна, дори такива, които не разполагат с много пари, обясни Премянов. „Основно средствата за този паметник се дадоха от Съюза на тракийските дружества и от Тракийския научен институт“, допълни той.

Премянов изрази надеждата си отец Александър да бъде наследен в храма от сина си Георги, който също завършва богословие в България. Тази приемственост би била най-положителна за бъдещето на българските храмове в Одрин. „Ще се получи една линия на патриотизъм, на защита на българщината и православието и на приятелство с народите, живеещи в Турция, ако той наследи баща си, който от своя страна наследи своя баща, известния Филип Чъкърък. Но едно съм сигурен, че трябва да се случи – това трябва да е предложението на нашия Свети синод, а не инициатива, наложена от Вселенския патриарх“, категоричен бе председателят на СТДБ. И допълни: „Искам да се надявам, че приемникът му, ако не е неговият син Георги, ще бъде, който е определен от нашия Свети синод, ще носи достатъчно достойни качества, за да бъде продължител на делото на покойния отец Александър Чъкърък“.

Във връзка с кончината на Българския патриарх Неофит Премянов припомни, че е бил член на ръководството на тракийското дружество в Русе. „Споделяше и уважаваше тракийската кауза, като част от националната кауза. Със своите дела и отношение демонстрираше солидарност с нашите морални, етични и национални принципи, които реализираме в нашата дейност“, каза председателят на тракийци.

„Аз искам да припомня и неговата огромна заслуга, тогава много тясно взаимодействахме, по времето на Великото народно събрание,  за запазването и единството на Българската църква и неутрализирането на тежките последици от опита за разкол. Той бе човек със силен характер, принципен. Търсеше религиозната толерантност. Държеше на единството на православието и не делеше на политически основания православните църкви“, сподели личните си спомени и отношение Премянов. Според преценката му би било положително, ако има повече, но и достойни кандидати за предстоящия избор на патриарх. „За мене трябва да е човек, който уважава автокефалността на българската църква и не се влияе от конюнктурни интереси от Запад или от Юг. Второ, трябва да е човек с изключителна устойчивост и бих казал алтруист – да мисли единствено за интересите на църквата и на народа, на миряните и в най-малка степен да се съобразява с лични изгоди и користни интереси. Смятам, че трябва да се избере най-достойният – интелигентен, всеотдаен, алтруистичен и дълбоко вярващ и посветен на Христос и на Българската православна църква“, изрази надежда председателят на СТДБ Красимир Премянов.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн