Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
В БАН представиха книгите на Любомир Милетич и Стоян Райчевски

На 20 май  Българската академия на науките, Столичната община и Съюзът на тракийските дружества в България, съвместно с издателство „Захарий Стоянов”, организираха представяне на две книги от поредицата „Бежанци”, излизащи с логото на издателство „Захарий Стоянов“. Първата от тях - „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“, чиито автор е Любомир Милетич, е издадена съвместно със Съюза на тракийските дружества в България. Втората книга, чиито автор е Стоян Райчевски носи емблематичното заглавие „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923).

Събитието събра в салона на БАН много приятели и съмишленици на тракийската кауза, известни български учени, академици, професори и студенти. Сред гостите бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

„Страшната, драматичната книга на Милетич е толкова важна за българската идентичност, че и 100 издания няма да са излишни“ каза при представянето на книгите директорът на издателството Иван Гранитски. Става дума за първия геноцид в Европа, още преди арменския, уточни той. Милетич е нашият Софокъл, каза още Гранитски и поясни, че поредицата ще включва много  книги, свързани с драматичната съдба на българите, „гонени от много места“.

Иван Гранитски прочете поздравително слово от председателя на СТДБ, в което Красимир Премянов подчертава значимостта на този общ патриотичен проект като поредното доказателство, за осъзнаване на отговорността пред България.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова препоръча книгата на Милетич да се рекламира преди всичко сред младите хора, които трябва да познават драматичното ни минало. Тя разказа и за усилията на Столична община да подкрепя библиотеките в София, както и издателствата, заели се с некомерсиалната задача да публикуват сериозна литература.

В краткото си слово председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров припомни, че Милетич е истински летописец на събитията, въпреки че пряко не е участвал в тях.

Акад. Михаил Виденов представи значението на Л. Милетич за българската диалектология.

Авторът на втората книга с документи Стоян Райчевски предпочете да говори за значението на Милетич като общественик. Той припомни колко активно ученият се е противопоставял на всички клевети и обиди, с които е бил замерян нашият народ през десетилетията.Своята книга той представи като втори том към документалните доказателства за етническото прочистване на Милетич, още повече, че предговорът към „Разорението" в това издание е на самия Райчевски.

Поетесата Елена Алекова говори емоционално за отношението на съвременните историци и писатели към историческите факти и за опитите те да се подменят с груби фалшификации.

Книгите могат да се поръчат за закупуване чрез Съюза на тракийските дружества в България.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн