Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ присъстваха на откриване на документална фотоизложба \"1903 г. Илинден - Преображение - Кръстовден\"

Председателят на СТДБ Красимир Премянов присъства на откриването на документална фотоизложба "1903 г. Илинден - Преображение - Кръстовден", посветена на 110-годишнината от въстанието на българите в Македония и Тракия. Изложбата е разположена в Галерия на открито в Градската градина при Народния театър "Иван Вазов” и организирането й е плод на съвместните усилия на Държавна агенция „Архиви", Столичната община и програмата "София - културна столица на Европа - 2019 г.", със съдействието на Института за исторически изследвания към БАН.

Документалната изложба бе открита в 10.30 ч. от председателя на ДА „Архиви” доц. д-р Мартин Иванов, в присъствието на министъра на културата д-р Петър Стоянович, членове на Националния комитет за честването на 110 г. от Илинденско- Преображенското въстание, ген. Стоян Топалов - Председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,  специалисти–архивисти и изследователи, взели участие в създаването й, представители на академичната общност, наследници на тракийски и македонски българи, журналисти, общественици и граждани.

Слова произнесоха: заместник-кметът на Столична община г-н Тодор Чобанов и Николай Икономов, от Дирекция "Управление на човешки ресурси" към Министерство на отбраната.

Чрез впечатляващи фотоси и текст изложбата представя историята на национално-освободителното движение на македонските и тракийски българи с двете основни организации ВМОРО и ВМОК, предисторията и въстаническите действия през лятото и есента на 1903 г. в революционните райони на Македония и Тракия. Специално внимание е отделено на водещите личности в освободителните борби, на бежанците и оцелелите дейци, на „външния” поглед към въстанието от страна на чуждите кореспонденти, фотографи и изследователи. Забележителен е стремежът на авторите да отразят синтезирано не само различните аспекти на историческите събития, но и паметта и възприятието за тях от техните съвременници и потомци.

Участието на тракийските българи в национално-освободителните борби и въстанието през 1903 г. е представено чрез темите: „Преображенци”, „Петрова нива – Преображенското начало”, „Въстанието в Странджа”, „Въстанието в Одринския район”.

Оригиналите на използваните документи и фотографии се съхраняват в Централния държавен архив и държавните архиви в Бургас, Сливен и Ямбол.

Откриването на изложбата бе уважено от научния секретар на ТНИ д-р В. Стоянова и членовете на ТНИ доц. д-р Р. Караганев и доц. д-р Г. Митринов.      

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн