Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ се сбогуваха с проф. д-р Иван Филчев - член на ВК на СТДБ и дългогодишен директор на ТНИ

Днес в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, за да се сбогуват с проф. Иван Филчев дойдоха тракийци и колеги на български учен и общественик, свързан с трагичната съдба на тракийските бежанци.

Тук бяха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кр. Беломорски - зам.председател на ЦР на Съюза, член кор. Васил Проданов - директор на ТНИ, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ, които поднесоха съболезнования на семейството и близките от името на тракийци.

Венци и съболезнователни адреси бяха поднесени от името на Ил. Янчев – кмет на Малко Търново и от Съюза на тракийските дружества в България.

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС ОТ СТДБ:
ДО
СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ
НА ПРОФЕСОР Д-Р ИВАН ФИЛЧЕВ,
ЧЛЕН НА ВК  НА СТДБ

УВАЖАЕМО СЕМЕЙСТВО,
ОПЕЧАЛЕНИ БЛИЗКИ И РОДНИНИ,

С прискърбие научихме за кончината на нашия обичан приятел и съмишленик професор д-р Иван Филчев.

Виден български учен и общественик, той беше дълбоко свързан и съпричастен с трагичната съдба на тракийските бежанци. Като член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и дългогодишен директор на Тракийския научен институт проф. Филчев работеше активно за тракийската кауза, оставяйки трайна следа след себе си.

С мъдростта на учен, с многобройните си изследвания, сред които и фундаменталният труд „Тракийският въпрос и тракийското движение в България”, с интензивната си лекционна и организационна дейност, той широко пропагандираше и защитаваше тракийската кауза и постиженията на българския национален дух. За своите заслуги е удостоен с най-високите отличия на Съюза на тракийските дружества в България. Награждаван е и с високи държавни отличия.

Той, макар и посмъртно, ще остане в нашите редици като човек и личност с ярка позиция, който не измени на идеалите, с горещо тракийско сърце и силна воля за отстояване на тракийската кауза, която отдавна се е превърнала в мисия на нашия живот.

Приемете моите съболезнованията, както и тези на Централното ръководство, на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и на Тракийския научен институт.

Поклон пред паметта му!

С УВАЖЕНИЕ,
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн