Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Калфин иска тракийския въпрос в преговорите между ЕС и Анкара, news.bg

Евродепутатът Ивайло Калфин призова България като европейски член да поднови усилията си да включи решаването на въпроса за компенсациите на тракийските бежанци в преговорите на Турция за членство в ЕС. Според Калфин, който изрази позицията си на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия", проведена снощи в Европейския парламент в Брюксел, моментът сега е подходящ, тъй като след тригодишно замразяване, тази седмица ЕС поднови преговорите за членството на Турция в ЕС.
Той припомни, че през 2008 г. като външен министър е запознал Европейската комисия и страните членки с нерешения проблем за компенсациите на тракийските бежанци и техните наследници и е поискал този въпрос да се включи в преговорите за членство на Турция в ЕС. По същото време по договореност между президентите на България и Турция е създадена работна група на равнище зам.-министри на външните работи, в която да се разгледат "трудните" двустранни въпроси, включително проблема с компенсациите на тракийци. Тази работна група е имала мандат от правителството и е провела първото си заседание в началото на 2009 г. През 2008 г. в резолюция на Европейския парламент проблемът също е отразен.
"За съжаление след този период България намали усилията си за постигане на решение по този въпрос", отбеляза Калфин.

Според него е, важно да поставяме нашия въпрос системно, постоянно, така че да е ясно, че това не е проблем само български, а и европейски", заяви Калфин пред участниците, сред които десетки представители на Съюза на тракийските дружества.

Идея за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция, представи председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.
Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона.
„Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция", добави Премянов.

Академик Георги Марков представи книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.".
„В навечерието на 10 ноември, когато ще се навършат 24 години от началото на прехода, искам да припомня, че след Освобождението само за 34 г. България се превръща от дунавски вилает в съвременна европейска държава. Ние сме победили в тази война, защото сме повярвали в себе си. След нея се превърнахме от освободен народ в свободни човеци", каза акад. Марков.

В конференцията участваха и евродепутатите Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Антония Първанова и Илиана Йотова. Присъстваха посланиците на България в ЕС Димитър Цанчев, в НАТО Иван Найденов и в Кралство Белгия Веселин Вълканов. В края на срещата се включи и външният министър Кристиан Вигенин.

/news.bg

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн