Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ присъства на литургия в Желязната църква в Истанбул

През септември 2022 г. се навършват 130 години от полагането на основния камък на българската православна църква на брега на Златния рог „Свети Стефан“, която е паметник на българското културно-историческо наследство в Турция.

По този повод на 18 септември в Желязната църква беше отслужена литургия, организирана от Фондацията на българските църкви с председател Васил Лиязе. Присъстваха Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България, служебният министър на културата Велислав Минеков, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, митрополити, тракийци и българи, живеещи в града край Босфора.

Снимка: Пресцентър Президентство на Република България

Българският храм в Истанбул се намира в кв. „Фенер“, на брега на Златния рог. Цариградските българи преустроили в дървена църква къщата, дарена от Стефан Богориди. Тя е осветена на 9 октомври 1849 г.  и  заедно с изграденият след две години Метох, стават  люлка на българското духовно и национално Възраждане. Тук на 3 април 1860 г., по време на Великденската служба, епископ Иларион Макариополски обявява скъсването с Цариградската патриаршия. В нея за първи път е прочетен и издаденият на 28 февруари 1870 г. султански ферман, с който българите са признати за отделен етнос с право на самостоятелна църква под името Българска Екзархия. През 1898 г. на мястото на изгорялата дървена църква е издигната нова – днешната Желязна църква. Проектът е на архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението е на австрийската фирма „Рудолф фон Вагнер“. Храмът се състои от сглобяеми железни елементи с общо тегло 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г.

Църквата привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Шестте камбани са изляти в руския град Ярославл.Изящество и великолепие излъчва иконостасът, изписан в православен стил от руски майстори. Историческа стойност имат и дарените икони и църковна утвар, както и дарителските посвещения.

В Екзархийския комплекс, в който  се помещава българското неделно училище, се състоя вълнуващо тържество. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година. След гостите бе и председателят на СТДБ Красимир Премянов.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн