Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участваха в Националния възпоменателен събор по повод 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участваха днес, 17 август, в Националния възпоменателен събор по повод 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, община Малко Търново.

“Министерството на отбраната винаги е подкрепяло и винаги ще подкрепя патриотичните инициативи, свързани със съхраняването на спомена за загиналите за свободата на България герои“, посочи в словото си по време на събора министър Ангел Найденов. „Днес, повече от столетие след тези славни времена, ние, признателните българи не сме забравили саможертвата на героите от Илинденско-Преображенската епопея и хилядите невинни жертви на отмъщението. Много от наследниците на бежанците от кланетата и днес носят родови спомени от тези времена. От дистанцията на времето и съвременните реалности, ние гледаме с респект към подвига на нашите предци“, каза министър Найденов. Той подчерта, че честването на годишнини от Илинденско-Преображенското въстание се е превърнало в традиция, за което голям принос има Съюзът на тракийските дружества в България. Министър Ангел Найденов изрази своята благодарност към председателя на съюза Красимир Премянов, както и към представителите на всички дружества и организации, помогнали паметта на героите от тази народна епопея да не бъде забравена. Министър Найденов съобщи, че в резултат на съвместната дейност с членовете на Националния инициативен комитет за честване на годишнината, ще бъде финансиран ремонтът на Паметника на преображенци.

Възпоменателното тържество бе открито пред мемориала на Петрова нива. Председателят на Народното събрание Михаил Миков прие тържествената заря (проверка), в която участваха представителни блокове от Военноморските сили (военноморска база – ВМС), от Сухопътните войски (военно формирование 48940 – Бургас), от Военновъздушните сили - сборен блок на ПВО (военни формирования 26600 и 26720), венценосци и почетни части от Националната гвардейска част, както и Гвардейският представителен духов оркестър. Командващ на ритуала бе капитан ІІІ ранг Тодор Георгиев от военноморска база – ВМС.

На събитието присъстваха още вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, висши военни и официални лица, граждани и гости.

***

Националният възпоменателен събор в местността Петрова нива е част от Плана на Националния инициативен комитет за честване на 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, чийто председател е министърът на отбраната Ангел Найденов.

Празникът започна с научна конференция на тема „110 години от Илинденско-Преображенското въстание“, организирана от Тракийския научен институт към Съюза на тракийските дружества в България. Показан беше документален филм по спомени на потомци на участниците във въстанието, който е съвместна продукция на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Исторически музей – Малко Търново и Националния военноисторически музей. Днес филмът бе излъчен и в Националния военноисторически музей. За първи път тази година в музейната експозиция на Петрова нива бе показано оригиналното знаме на смъртната дружина на участниците в Илинденско-Преображенското въстание от село Заберново. Представена бе и възстановка на конгреса, проведен през 1903 година.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в храм-костница „Света Петка” в памет на загиналите преображенци.

http://www.md.government.bg/bg/news.php

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн