Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Кръгла маса на тема: Балканите и Европейският съюз

На 29 май 2013 г. в  зала „Антарктида"  на Министерство на външните работи се проведе Кръгла маса на тема: Балканите и Европейският съюз. Предизвикателствата днес.

Нейни организатори бяха Дипломатическият институт към министъра на външните работи на Република България, Списание „Дипломация“,  Институт за балканистика с Център по тракология към БАН (ИБЦТ).

Официалното откриване бе направено от организаторите: Таня Михайлова - директор на Дипломатическия институт, Посланик д-р Здравко Попов - главен редактор на списание „Дипломация“ и доц. д-р Александър Костов - директор на Института за Балканистика с Център по тракология към БАН.

Темите, които се обсъдиха, са наближаващото присъединяване на Хърватия, напредъкът на държавите от Западните Балкани, казусът Турция, ролята на трите балкански държави-членки на ЕС в региона, и др.   

Кръглата маса събра експерти, занимаващи се с проблематиката на политиката на балканските държави, както помежду им, така и в контекста на общия им европейски фокус. Научната програма беше организирана в два тематични панела:

1. Балканите – историческата перспектива. Погледът на учените.
Доклади представиха д-р Бойко Маринков, ИБЦТ; д-р Ирина Огнянова, ИБЦТ и д-р Бисер Банчев, ИБЦТ.

2. Предизвикателствата пред балканските държави и бъдещето им в Европейския съюз. Погледът на практиците.
Модератор: посланик д-р Здравко Попов. Доклади представиха – Руси Иванов, Валентин Радомирски, Антоанета Приматарова и доц. Соня Хинкова.

Последователно  бяха проследени гледните точки на учените-историци, които акцентираха на причините за различната степен на интегрираност на държавите от региона към европейските ценности, на практиците – дипломати,  и  на представители неправителствения сектор, които участват пряко в процесите на евроинтеграция на региона.

От страна на Съюза на тракийските дружества в България участие в кръглата маса взеха Красимир Премянов – Председател на СТДБ, Николай Димитров – Председател на Софийското тракийско дружество, Папани Козарева и д-р Емилия – Боряна Славкова.

По повод представената позиция за членство на Турция в Европейския съюз, председателят на СТДБ изрази позиция, че е крайно време от българска страна на правителствено равнище да бъде поставен въпроса за обезщетението на тракийските българи по смисъла на Ангорския договор от 1925 г. и припомни, че тази година се навършват 100 години от разорението на тракийските българи, което СТДБ, като най-голямата и стара обществена организация, смята да формулира като геноцид над българите през 1913 г., когато са избити 62 000 българи и е извършено етническо прочистване в Източна и Западна Тракия. По тази тема отношение взе и д-р Емилия - Боряна Славкова.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн