Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред паметта на жертвите на Илиева нива

На 7 юни 2014 г. тракийци и стотици граждани почетоха паметта на жертвите, загинали на  Илиева нива. На това свято място, преди 101 години редовната турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Южна Тракия. 

Организатори на Националния тракийски събор са община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България, младежкият и женският съюз към Съюза на тракийските дружества в България.

На събора присъстваха Кр. Премянов - Председател на СТДБ, Тодор Бояджиев - Зам. председател на Съюза, Тодор Ангелов – Председател на ТМС, Диана Овчарова - Кмет на Община Ивайловград, П. Мечева - Председател на тракийско дружество „Одринска епопея”, Стара Загора, Председател на ТЖС и член на Централното ръководство на СТДБ, Р. Вълчева -  Председател на варненското тракийско дружество и член на Централното ръководство на СТДБ, много тракийци и граждани.

В словото си Диана Овчарова - Кмет на Община Ивайловград, подчерта, че между местната власт и тракийци винаги ще има стабилна връзка, за да се почита и помни това драматично събитие, белязало историята на този изстрадал край на България.

В речта си Председателят на СТДБ заяви: „Нищо не е забравено, нищо не е простено”. Той припомни саможертвата на българските тракийци, понесли най-много загуби по време войните от началото на XX век.

След официалната церемония, самодейни и детски състави изнесоха фолклорна програма.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн