Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
VIII - ми Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

В продължение на два дни (10 и 11 август) Старозагорски минерални бани бяха домакин на Осмото издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”.

Организатори на събора са Съюзът на тракийските дружества в България, Старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея”, Община Стара Загора, кметството на Старозагорски минерални бани и общество за фолклор.

В официалното откриване на фестивала участваха Емил Христов - Председател на Общинския съвет в Стара Загора и зам.- кметът Иванка Сотирова.

Съборът уважиха Кр.Премянов - Председател на СТДБ, П. Мечева - председател на ТД „Одринска епопея” и ТЖС, Румяна Вълчева и Нонка Матова - членове на ЦР на СТДБ, депутати от 42-то  НС, потомци на бежанци от Мала Азия, от Беломорска и Одринска Тракия, граждани и гости на Стара Загора.

Приветствено слово към участниците поднесе и Председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов, който подчерта значимостта на събора за съхраняването на   културните традиции. В своето изказване той открои ролята на Председателката на Старозагорското тракийско дружество и на Тракийския женски съюз – Петра Мечева, благодарение на която тракийският събор „Богородична стъпка” вече осма година е реалност, на чиято сцена се изявяват певци, инструменталисти, фолклористи и танцьори.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн