Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Славейно, посветен на 110 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Родопското село Славейно отбеляза 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Организатори на събора са Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ), Смолянското тракийско дружество, Кметското наместничество в с. Славейно, НЧ „Съгласие-1883”, Църковното настоятелство.

Паметната годишнина бе уважена от  Кр. Премянов - председател на СТДБ, Н. Димитров - член на ЦР на СТДБ, акад. Георги Марков - член на ТНИ, бригаден генерал Красимир Кънев - заместник-командир на Сухопътните войски, представители на тракийски дружества от страната, Николай Мелемов - кмет на община Смолян, инж. Димитър Кръстанов - областен управител, от стотици граждани.

По традиция тържествата започнаха с литургия и заупокойна молитва в храм „Св. пророк Илия“, отслужена  в памет на десетките знайни и незнайни родопски герои, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на българските земи. След литургията с военен ритуал и почетен караул пред паметника на Пейо Шишманов, под звуците на духов военен оркестър, бе отдадена и военна почит на героите.

Програмата продължи с тържествен митинг, на който  приветствени слова произнесоха Сийка Касабова - кмет на село Славейно и Николай Мелемов - кмет на община Смолян. В своето изказване историкът акад. Георги Марков  акцентира на българския характер на въстанието, което е част от българската история.

Приветствено слово поднесе и Председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов, който акцентира на факта, че Родопите винаги са били и ще бъдат опора на българщината.  В изказването си председателят на СТДБ открои значимостта на Илинденско-Преображенското въстание и необходимостта от подобни чествания, за да осмисляме величавия подвиг на  своите предци и да не забравяме, че трябва да бъдем достойни техни наследници.

Паметният 10 август завърши с тържествена заря.

Днес, на 11 август, в местността „Хайдушки поляни“ пред паметника на преображенци беше прочетено приветствено слово от М. Миков - Председател на 42-то Народно събрание,  бяха положени венци и отслужена тържествена литургия. Участниците в тържествата и признателни българи се поклонениха пред гробовете на Пею и Кольо Шишманови.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн