Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
ХI-ти Национален Гергьовски Тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6-ти май Съюзът на тракийските дружества в България организира ХI-ти Национален Тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

На събора присъстваха членове на Централното ръководство на СТДБ – Кр. Премянов и Милен Люцканов, Соня Ангелова – гл. редактор на в. „Тракия”, Ваня Ангелова Иванова – медиен съветник и редактор на сайта на СТДБ, Ваня Стоянова – секретар на Тракийския научен институт, представители на тракийски дружества от Варна, Хасково, Пловдив, Свиленград, Ямбол, Карнобат и др.

И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, пропътували не малко километри, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги и да поставят венци и цветя пред паметника на Антим Първи.

Тракийските  българите не забравят своите светини зад граница и потокът поклонници от България, дошли да се поклонят в двата български храма в Одрин – „Свети Великомъченик Георги” и „Свети Константин и Елена”, никога не престава, но на Гергьов ден, е особено внушителен.

Беше отслужена тържествена литургия, последвана от художествена програма, изнесена от представители на Хасковското тракийско дружество, които показаха богатството и многообразието на тракийския фолклор.

В словото си Кр. Премянов – председател на СТДБ акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че обичаите, които тракийските българи тачат и уважават, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край, но не по-малко важни са и съвременните, нерешени проблеми, които трябва да застанат във фокуса на вниманието на СТДБ и на отговорните фактори в българската държава.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн