Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6 май 2023 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. На този ден Светата Православна Църква почита подвига на един от най-великите Христови воини, загинал за вярата. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

На събора присъстваха Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, представители на българската дипломатическа мисия в града, Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул, Димитри Йотеф, председател на настоятелство на Фондацията на българските православни църкви в Турция, Красимир Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов - зам. председател зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на тракийското дружество в Ямбол, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково, Маргарит Петров, зам.- председател на ВК и председател на ТД „Бойко Чавдаров“ в Харманли, Цанко Атанасов, председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Нели Анастасова, председател на ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, проф. Павел Демиров, Хубен Стефанов, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“, Бургас, член-кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, доц. Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, членовете на ТНИ: проф. Боряна Бужашка и Стоян Райчевски, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на вестник „Тракия”, тракийци от цялата страна и граждани на Одрин.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит традиционната литургия тази година беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов поздрави присъстващите с празника, акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че традициите, които тракийските българи съхраняват и почитат, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. „Храмът „Свети великомъченик Георги“, в който сме се събрали днес, е построен през 1880 година от българската община в Одрин. Това е изцяло българска православна църква, която е осветена на 19 септември 1880 г. от българския владика Синесий Стовийски. През 1951 г. храмът затваря врати за богомолците и сградата постепенно започва да се руши и запада. Оттук нататък започва родолюбивото дело на един от малкото потомствени българи в Одрин – Филип Чъкърък, който полага безвъзмездни грижи за поддържането на тази и на другата българска светиня „Св. св. Константин и Елена“. По пътя на бащата тръгва и синът Александър Чъкърък - светла му памет, който от 2003 г. служи в Одрин и се грижи за двете български църкви“, заяви председателят на СТДБ.

Красимир Премянов изрази благодарността на тракийци към Светия синод за провеждането на ритуала, към Генералния консул на България и българската дипломатическа мисия в града,  към президента на Република България и на Република Турция за дадената възможност отец Чъкърък да бъде погребан в двора на църквата, както и към Мария Чъкърък и сина й Георги, които работят за съхраняване на българщината и българските храмове в Одрин.

Тракийци положи цветя на гроба на отец Чъкърък и пред паметника на Екзарх Антим I в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн