Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
IX - ти Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

В продължение на два дни Старозагорски минерални бани бяха домакин на Деветото издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”.

Организатори на събора са Съюзът на тракийските дружества в България, Старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея”, Община Стара Загора, кметството на Старозагорски минерални бани и общество за фолклор.

В 10.00 часа в параклиса „Рождество Богородично" в едноименната местност, бе отслужен молебен за здраве. На официалното откриване на събитието присъстваха представители на Община Стара Загора, Кр. Премянов - Председател на СТДБ, Негово превъзходителство Бунян Саптомо - посланик на Република Индонезия,  П. Мечева - председател на ТД „Одринска епопея” и ТЖС, Румяна Вълчева и Нонка Матова, Я. Янев - членове на ЦР на СТДБ, потомци на бежанци от Мала Азия, от Беломорска и Одринска Тракия, граждани и гости на града.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов, поднесе приветствено слово към участниците, подчертавайки значимостта на събора за съхраняването на   културните традиции. Съборът „Богородична стъпка” вече девета година е реалност, на чиято сцена се изявяват певци, инструменталисти, фолклористи и танцьори.

В концерта, посветен тази година на 170-та годишнина от рождението на капитан Петко войвода,  участие взеха  почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, легендарната Валя Балканска и вокална група от град „Самара”.

Съборът ще бъде закрит с концерт на индонезийския фолклорен състав "Очарователните рози на архипелага".

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн