Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор на Петрова нива, посветен на 111 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

В продължение на два дни (23 и 24 август) „Петрова нива” събра стотици признателни българи, потомци на тракийци от всички краища на България, представители на тракийски дружества от страната, граждани и гости на Малко Търново, които отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание.

Съборът бе организиран от Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион.

Официални гости на събора бяха Георги Първанов (президент на България 2002 - 2012), служебният министър на образованието Румяна Коларова, областният управител на Бургас Павел Маринов, представители на БСП, на ПП Атака, на ПП ГЕРБ.

Програмата започна с фолклорни изпълнения и продължи с научна конференция на тема: "Странджа и тракийският   проблем - от Преображение до наши дни", организирана от Тракийския научен институт (ТНИ) към Съюза на тракийските дружества в България и от Историческия музей в гр. Малко Търново.

Заседанията на конференцията се проведоха в залата на „Петрова нива”  в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците в конференцията. Приветствено слово към участниците в конференцията произнесе и Красимир Премянов - Председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Докладите на член кор. проф. дфн В. Проданов, проф. дин Светлозар Елдъров, проф. д-р Иван Филчев, проф. Д. Конакчиев, Доц. Б. Бужашка и др., в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на повишен интерес сред присъстващите в залата.

Вечерната програма на събора продължи  със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, последвана от възстановка на събитията от 1903 г,

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който в словото си, посветено на Илинденско-Преображенското въстание, призова всички патриоти да се обединят около каузата за възстановяването на рушащия се паметник на Петрова нива.

Прочетено бе приветствено слово, изпратено от Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България.

В словото си председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов припомни подвига на преображенци, загинали за освобождение и обединение на Отечеството и  акцентира на необходимостта от обединение на нацията като  изтъкна, че пример за това трябва да се черпи не само от историята, но и от днешния ден, в който на Петрова нива са събрани представители на институции и граждани, изповядващи различни политически идеи, но обединени от уважението пред паметта на предците.

В речта си експрезидентът Георги Първанов подчерта, че винаги е бил ангажиран с Петрова нива и обеща да  съдейства за набиране на средства за паметника, който се руши. „Когато самият паметник е в тежко състояние смятам, че всеки българин трябва да даде нещо от себе си, всеки истински патриот. Нещата трябва да стават по закона, с активната намеса на държавата”. Във връзка с това  препоръча от Министерството на културата да дойдат на място, за да видят състоянието на паметника, а „ако трябва да почетат малко повече, за да могат да се ангажират”.  В словото си Г. Първанов изрази и недоумението си от  отсъствието на държания глава на свято място като Петрова нива.

Съборът по повод 111 години от Илинденско Преображенското въстание завърши със заря.

 

Информацията подготви: Ваня Ангелова Иванова

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн