Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Славейно, посветен на 111 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Днес в село Славейно започнаха тържества, посветени на 111 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Организатори на събора са Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ), Смолянското тракийско дружество, Кметското наместничество в с. Славейно, НЧ „Съгласие-1883”, Църковното настоятелство.

Годишнината бе уважена от  Кр. Премянов - председател на СТДБ, академик Стефан Воденичаров - Председател на БАН и член на ВК на СТДБ, чл. кор. проф. дин Иван Илчев - Ректор на СУ „Св. Кл. Охридски”, Н. Матова - председател на ТД „Войвода Руси Славов”, Пловдив и член на ВК на СТДБ, М. Захариев -  заместник кмет на община Смолян, С. Касабова - кметски наместник на с. Славейно, стотици тракийци и гости на селото.

По традиция тържествата започнаха с литургия и заупокойна молитва в храм „Св. пророк Илия“, в памет на десетките знайни и незнайни родопски герои, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на българските земи. 

Програмата продължи с тържествен митинг, на който  приветствени слова произнесоха Сийка Касабова - кмет на село Славейно и Кр. Премянов - председател на СТДБ.

Председателят на СТДБ запозна присъстващите и с поздравителния адрес на М. Попова - Вицепрезидент на Република България.

Приветствен адрес изпрати и М. Миков -  председател на 42-то НС.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн