Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Илиева нива

Автор: д-р Ваня  ИВАНОВА

И тази година Националният събор-поклонение на „Илиева нива“, посветен на една от най-големите трагедии в българската история, събра на 5 юни тракийци за почит пред  паметта на жертвите, загинали на това свято място.

1913-а година е зловеща, защото е писана с кръв, в т.ч. и на деца. Нищо не може да оправдае случилото се, нищо не може да за¬личи този спомен.

По време на Междусъюзническата война турски войски и башибозук издевателства над българите в Тракия, горят села, избиват мъже, прогонват жени и деца от родните им места. Западноевропейските консули призовават българското население да се събере в Дедеагач, като обещават с параходи да го превозят до Варна и Бургас, за да бъдат спасени хората от турските безчинства. Над 40 000 души от близките села пристигат заедно с децата си в ръце. За съжаление консулите оттеглят обещанието си. Излъганото население тръгва по маршрута Дедеагач - Фере - Армаганската долина. По пътя керванът е подлаган многократно на жестока сеч от турския башибозук и от турски потери както в Армаганската долина, така и край град Фере. Основната група, бягащи тракийски българи преминава над село Сачанли и се насочва към върхарите и поляните между Крумовград и Ивайловград, стигайки до Илиева нива. Тук, в началото на XX в., турците безмилостно избиват над 200 невинни тракийски деца.

Една година след кървавите събития, през 1914 г., Любомир Милетич предприема пътуване по тези места и прави фотографски снимки на непогребаните още останки от жертвите и записва в своята знаменита книга потресаващи факти.

Илиева нива завинаги остава в паметта на тракийци като болезнен спомен и отворена рана. Днес на това свято място се издига мемориален комплекс, изграден през 1996 г. по идея на Съюза на тракийските дружества в България, с даренията на тракийци и с подкрепата на община Ивайловград, които са традиционни организатори на Националния тракийски събор-поклонение.

Тази година съборът започна с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода  в с. Пелевун (сн. 1 и сн. 2 - представители на тракийските дружества във Велико Търново и Ивайловград) и продължи на „Илиева нива“ пред паметника на избитите деца. За делото на Капитан Петко войвада пред паметника му в с. Пелевун говори кметският наместник Таня Четелязова.

Официален гост на тракийското поклонение бе Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

В събора-поклонение участваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Краснодар Беломорски - зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов - зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Кирил Сарджев - член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково,  Маргарит Петров - зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков - зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Стефан Колев - член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Странджа“ в Бургас, Паулина Петрова - чрен на ВК на СТДБ и председател на ТД „Царевец 2021”  във Велико Търново, Ангел Петров - член на ЦР на СТДБ и председател на Клуба на малоазийските българи, Тодор Каваков - член на ВК и председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Димитровград, Мариана Ликова - член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Тракийско сърце“ в Кърджали, Веселин Костов - член на ВК и председател на ТД "Тракия 1922" в Крумовград, Цанко Атанасов - член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Десислава Костова - член на ЦР на СТДБ и съпредседател на ТМСБ, Стефан Начев - главен секретар на СТДБ, членовете на ЦР на СТДБ: член-кореспондент проф. Георги Михов, член кор. Иван Гранитски, Чавдар Георгиев, членовете на ВК на Съюза: Стефан Танев - председател на ТФ „Капитан Петко войвода“ в  Хасково, дипломатът Люцкан Петров, д-р Ваня Иванова, зам.- председателят на Софийското тракийско дружество Мария Божкова, поетът Хубен Стефанов, областният управител инж. Минко Ангелов, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, кметът на община Свиленград инж. Анастас Карчев, заместник-областният управител на Кърджали, кметове на други населени места, заместник - областни управители, тракийци от дружествата в София, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Харманли, Хасково, Крумовград, Ивайловград, Свиленград, Кърджали и граждани и гости на Ивайловград.

Поклонението пред паметта на избитите жертви започна със заупокойна молитва пред мемориалния комплекс (сн. 3), продължи с рецитал на тракийско стихотворение от 8-годишния Виторио Тонев, с тържествени слова на официалните лица и с полагане на венци и цветя пред паметника на тракийското дете.

„Едва ли някой може да си представи трагедията на това място. Има ли памет човешка, която може да събере тази мъка. Непосилно е да си представиш да изгубиш собственото си дете. Тази трагедия, никога не трябва да бъде забравена. Затова сме тук, за да направим дълбок поклон пред Майка Тракия, пред тази земя на „Илиева нива”, попила кръвта на невинния детски живот“, каза в своето слово кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова.

В словото си областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов заяви:

„Илиева нива е това свято място, което ни събира всяка година, за да ни напомни за паметта на най-невинните жертви- 200 деца са изгубили живота си несправедливо и без време при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия в далечната 1913 г. Този ужас от злокобните събития, станали преди повече от век, още кънти в сърцата на всички ни. Тази тракийска земя, пропита с кръвта на избитите деца, ще остане завет за идните поколения- никога да не забравят историята си“!

В речта си на възпоменателната церемония председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов (сн. 4) определи като дълг към поколенията запазването на паметта за невинните детски жертви, част от геноцида над тракийските българи през 1913 година. Младите хора трябва да знаят колко трудно страната ни се е възстановила като държава и колко жертви е дала, за да я има днешна България. Той подчерта, че този ден се e превърнал. в традиция, която трябва да се съхрани, защото се прекланяме пред ценността на детския живот, пред тъжната и тежка бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи, и отправи послание за мир и щастливо детство на всички деца.

Красимир Премянов  благодари на президентската институция за неизменната й подкрепа за тракийската кауза и на община Ивайловград за доброто сътрудничество при ежегодното организиране на поклонението на Илиева нива.

Силни и съдържателни акценти прозвучаха в словото на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова (сн. 5):

„Този паметник тук е единствен, защото е паметник на детска голгота, на погубена невинност на 200 деца, които никога не успяха да пораснат. Стара истина е, че този, който поругава миналото, няма място в бъдещето. Тази памет трябва да се предава от поколение на поколение, за да не загине никога.

108 години ни делят от онези ужасяващи дни, когато безмилостно беше разсечен невинен детски живот. Скланяме глава пред паметника на  детска голгота на погубените мечти на 200 деца. Скланяме глава пред героизма на обикновения човек, който искаше да опази дома и семейството си, вярата, българското.“

В речта си вицепрезидентът изтъкна още, че предишното правителство е изоставило темата за справедливостта за тракийската кауза и призова:

„Да избираме управници, които познават тракийската орис, не са безразлични към каузата на тракийците и търсят справедливост. Отговорните политици работят за добрите междусъседски отношения, но са достатъчно твърди, за да поставят темата за обезщетенията на тракийските бежанци. Заветът на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“ е въплъщение на силния български дух. Трябва да помним миналото, но искаме да градим и бъдещето. Да предаваме паметта на поколенията, но и желанието да градят просперираща България“.

Илияна Йотова изтъкна приноса на Съюза на тракийските дружества в България, който въпреки трудностите толкова години пази паметта и я предава.

След тържествените слова присъстващите запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Група за автентичен фолклор "Тракийска памет" при "Пенсионерски клуб Пристанище Бургас" с председател Стоя Янчева, поднесе поздрав към участниците в събора (сн. 6).

Поклонението завърши с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на избитите деца.

В памет на тракийските деца, избити от османската войска през 1913 г., 200 балона с цветовете на българския трибагреник полетяха в небето над „Илиева нива“.

  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн