Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален възпоменателен събор на Петрова нива, посветен на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

С Национален възпоменателен събор на „Петрова нива”, бе отбелязана 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. 

Организатори на събора са Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България, Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас и Дирекция на ПП „Странджа”.

Съборът е част от Плана на Националния инициативен комитет за честване на 110-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание, чийто председател е министърът на отбраната Ангел Найденов.

Програмата започна с научна конференция на тема „110 години от Илинденско - Преображенското въстание“, организирана от Тракийския научен институт (ТНИ) към Съюза на тракийските дружества в България и от Историческия музей в гр. Малко Търново. Заседанията на конференцията се проведоха в залата на „Петрова нива”  в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците, и обяви решението на Общинския съвет за удостояване на проф. Иван Филчев - дългогодишен председател на ТНИ със званието „Почетен гражданин на Малко Търново”.

Приветствено слово към участниците в конференцията произнесе и Красимир Премянов - Председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Задълбочените доклади на академик Георги Марков, член кор. проф. дфн В. Проданов, проф. дин Светлозар Елдъров, проф. д-р Иван Филчев (ТНИ), д-р Ваня Стоянова, Таня Марева от РИМ - Смолян, д-р Красимира Узунова (РИМ - Хасково), Михаил Желязков  от Бургас, Данка Георгиева  (Регионална дирекция „Архиви"Бургас), доц. Стоян Райчевски, Ивелина Иванова - директор на Историческия музей в Малко Търново и др., в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на повишен интерес сред присъстващите в залата. 

Проф. Ст. Денчев - Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) поздрави организаторите на конференцията и предложи да бъде подписано споразумение за творческо сътрудничество между Университета, ТНИ и СТДБ. Оценявайки високо патриотичната дейност на Съюза на тракийските дружества в България, Ст. Денчев обяви, че ще осигури 10 000 лева за развитие на програмите на СТДБ.

Показан беше и документален филм по спомени на потомци на участниците във въстанието, който е съвместна продукция на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Исторически музей в Малко Търново и Националния военноисторически музей.

За първи път тази година в музейната експозиция на Петрова нива бе показано оригиналното знаме на смъртната дружина на участниците в Илинденско - Преображенското въстание от село Заберново.

Вечерната програма на събора продължи с камбанен звън, който възвести началото на  заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храма-костница ”Света Петка”. 

На литургията присъстваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, областният управител на област Бургас - Павел Маринов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Милен Люцканов и Тодор Бояджиев – заместник-председатели на СТДБ, Маруся Любчева – член на ЦР на СТДБ и депутат в Европейския парламент, Р. Вълчева - член на ЦР на СТДБ, председатели на тракийски дружества от цялата страна, членове на ВК на СТДБ, висши военни и официални лица, депутати от 42-то НС, представители на ПП „Атака”, представители на ВМРО, граждани и гости. Сред гостите беше и Антон Киссе – Президент на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в Украинския парламент.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който произнесе прочувствено слово, посветено на Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов поднесе благодарност на  политиците и институциите, които с дейността си са допринесли за създаване на необходимите условия за честването на 110-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание и на официалните лица, уважили събора. Специална благодарност беше отправена към Ангел Найденов – Председател на Националния инициативен комитет, за това, че успя в трудна за страната обстановка да създаде условия за отбелязване на годишнината. Бе изразена благодарност и към Министъра на външните работи, който даде ново начало в българската дипломация, въвеждайки тракийската проблематика в двустранните отношения с Република Турция, към Вицепрезидента на РБ за това, че със заемането на този пост, активно демонстрира своята съпричастност с героични събития в историята на България и тракийското движение. В този контекст беше отбелязано и присъствието на събора на М. Миков - председател на НС.

Припомняйки подвига на преображенци, загинали за освобождение и обединение на отечеството, Кр. Премянов акцентира на необходимостта от обединение на нацията и изтъкна, че пример за това трябва да се черпи не само от историята, но и от днешния ден, в който на Петрова нива са събрани представители на институции и граждани, изповядващи различни политически идеи, но обединени от уважението пред паметта на предците.

В своето слово министърът на отбраната Ангел Найденов припомни, че Министерството на отбраната винаги е подкрепяло и ще подкрепя патриотичните инициативи, свързани със съхраняването на спомена за загиналите за свободата на България. Той подчерта, че честването на годишнини от Илинденско - Преображенското въстание се е превърнало в традиция, за което сериозен принос има Съюзът на тракийските дружества в България. Министър Ангел Найденов изрази своята благодарност и тази на министър председателя Пл. Орешарски към председателя на СТДБ Красимир Премянов, както и към представителите на всички дружества и организации, помогнали паметта на героите да не бъде забравена.

В своето изказване Вицепрезидентът Маргарита Попова призова към приятелство и добросъседство между балканските народи, като подчерта, че българите няма да забравят своите герои, ще помнят историята такава, каквато е, но няма да търсят отмъщение, какъвто е тракийският девиз. Тя изрази благодарност към Красимир Премянов за неговата патриотична дейност и подчерта ролята на СТДБ в обществения живот на България.

Михаил Миков - председател на 42-то НС прие тържествената проверка на ротите, в която участваха представителни блокове от Военноморските сили (военноморска база – ВМС), от Сухопътните войски (военно формирование 48940 – Бургас), от Военновъздушните сили - сборен блок на ПВО (военни формирования 26600 и 26720), венценосци и почетни части от Националната гвардейска част, както и Гвардейският представителен духов оркестър. Командващ на ритуала бе капитан ІІІ ранг Тодор Георгиев от военноморска база – ВМС.

Тържественият събор по повод 110 години от Илинденско Преображенското въстание завърши със заря.

/Ваня Ангелова Иванова
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн