Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Национална научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи” се провежда в Кърджали

Кърджали. Националната научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи”, която се провежда в комплекс „Арпезос” в Кърджали, събра най-големите изследователи на Тракийския въпрос у нас – чл.кор. д.ф.н. Васил Проданов, проф. Делчо Порязов, проф. Светлозар Елдъров и много други. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Кърджали.

Научният форум е част от областната и националната програма за честване на 100 годишни от Балканските войни и се състои и в памет на загиналите българи от Тракия. Изследователите на тракийския въпрос обсъждат теми за съдбата на българското население в Тракия през ХХ век, тракийските бежанци и особеностите на националната им идентичност, българите от Западна Тракия след Първата световна война, съдбата на тракийските бежанци в националната и колективна памет, проблемът за бежанците в международните и двустранни договори.

В комплекс „Арпезос” днес бе открита и изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”, подготвена от Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, ДА ”Архиви” – Кърджали и Регионалния исторически музей.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов приветства участниците в конференцията, организирана от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. Участниците бяха поздравени още от Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества и депутата Милко Багдасаров. Поздравителни адреси изпратиха Сергей Станишев и министър Ангел Найденов.

Докладите ще бъдат публикувани в специално издание, съобщиха участниците в националната конференция.

Чл. кор.д.ф.н. Васил Проданов награди ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „Отец Паисий” в Кърджали за отличното им представяне в националния конкурс „100 години от разорението на тракийските българи”.

/Агенция Фокус

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн