Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 28 септември 2013 г. се състоя Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово, посветено на 100 - годишнината от разорението на тракийските българи, под патронажа на Вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова.

Организатори на поклонението са Съюз на тракийските дружества в България  и община Маджарово.

Стотици потомци на тракийци, потърсили спасение в България преди 100 години, бягайки от зверствата в Тракия, днес се събраха в Маджарово и заедно с членове на ръководството на СТДБ – Кр. Премянов, Р. Вълчева, П. Мечева, Н. Матева, К. Сарджев, Ел. Мурджева, председатели на тракийски дружества от цялата страна,  представители на младежки  тракийски дружества, народни представители от различни парламентарни групи и признателни граждани, почетоха паметта на загиналите.

Сред официалните гости на поклонението бяха М. Попова –Вицепрезидент на Република България, академик  Ст. Воденичаров – председател на БАН, академик Георги Марков, професор Георги Янков, професор Стоян Райчевски, издателят Иван Гранитски, Л. Попов – Генерален консул на България в Одрин.

Тракийският събор в Маджарово, по традиция започна с поклонение пред Пантеона на загиналите и поднасяне на венци и цветя пред бюст паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.

Официалната част беше открита от  Милко Армутлиев - кмет на Маджарово.  Поклонението пред Мемориалния комплекс започна със заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Галактион. В прочувствено слово Негово Високопреосвещенство Митрополит Галактион припомни надпис, който гласи „За  Тракия, Македония и Добруджа загинахме, но свободни не ги видяхме”,  и призова присъстващите  да си спомнят за мъченичеството и героизма на хората, загинали за вярата и българщината.

В словото си Вицепрезидентът Маргарита Попова приветства тракийци и призова политиците да научат уроците на историята, да ги помнят и уважават, защото България е една, а политическите интереси са много.

Приветствени слова произнесоха председателят на БАН академик Ст. Воденичаров и Кр. Премянов - председател на СТДБ. Красимир Премянов подчерта, че героизмът на тракийци ни задължава да работим за достойнството на България и запали жертвеният огън в памет на загиналите.

Бяха прочетени приветствени слова от М. Миков – председател на 42 –то Народно събрание, от Др. Стойнев – министър на икономиката, от А. Найденов - министър на отбраната, чието слово можете да прочетете като кликнете тук. Поздравителен адрес до тракийци изпрати и Сергей Станишев - председател на БСП.

Председателят на СТДБ  Красимир Премянов връчи най-високото тракийско отличие - медал „Капитан Петко Войвода” с лента, на  проф. Тодор Кирев за принос към тракийската кауза.

Съборът продължи с литературна програма и концерт, в който участие взеха тракийски ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. Жители и гости на Маджарово, се насладиха и на изпълненията на танцов ансамбъл "Китна Тракия" и на оркестър "Колорит" от Хасково.

Празникът завърши с тържествена заря.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн