Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Славейно, посветен на 113 годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 140-годишнина от рождението на Пейо Шишманов

На 6 август 2016 г. в село Славейно се проведе събор, посветен на 113-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 140-годишнина от рождението на войводата Пейо Шишманов.

Организатори на събора са Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ), Смолянското тракийско дружество, Кметското наместничество в с. Славейно, НЧ „Съгласие-1883”, Църковното настоятелство.

Годишнината бе уважена от  Кр. Премянов - председател на СТДБ, член кор. проф. Васил Проданов - директор на ТНИ, Н. Матова - председател на ТД „Войвода Руси Славов”, Пловдив и член на ВК на СТДБ, проф. Светлозар Елдъров от ТНИ и Института по балканистика към БАН, Недялко Славов - областен управител на Смолян,  Тодор Горелов - кмет  на с. Славейно, председатели на тракийски дружества, стотици тракийци и гости на селото.

По традиция тържествата започнаха с литургия и заупокойна молитва в храм „Св. пророк Илия“, в памет на десетките знайни и незнайни родопски герои, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на българските земи.

Програмата продължи с тържествен митинг, на който  приветствени слова произнесоха областният управител на Смолян Недялко Славов и Кр. Премянов - председател на СТДБ.

В речта си смолянският областен управител акцентира на събитията от нашата история като достатъчен повод да ни обединят и да бъдат основание за гордост, че сме потомци на древна и славна нация, каквато е българската нация. „На Балканите отново ври и кипи, и аз Ви призовавам да търсим онова, което ни обединява, а не това, което ни разделя. Да загърбим всякакви различия между нас”, призова г-н Недялко Славов.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов заяви, че случилото се преди 113 години показва, че Родопите са център на българщината. Посланието, завещаното от героите, загинали за България към съвременните и бъдещи поколения, е да пазят България и българщината, да не позволяваме да се затрива българския род, култура и държава.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн