Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в тържествата за официалното откриване на реставрираната желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул

Представители на СТДБ, водени от председателя Кр. Премянов участваха в тържествата на 7 януари за официалното откриване на реставрираната желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул. Кирил Сарджев - заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково,  Краснодар Беломорски -  заместник-председател на ЦР на Съюза, Гено Пухов - заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на Регионалния съвет на Съюза в Бургаска област,  Михаил Вълов - заместник - председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД в Ямбол, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Стара Загора, представители на тракийски  дружества от Варна, Бургас, Ст. Загора, Хасково и Ямбол, бяха на тържествата в Истанбул.

Заедно с голямата тракийска група в турския мегаполис пристигнаха народните певци Лазар Налбантов и Ирена Станкова, бургаска фолклорна група и  ансамбъл за народни песни и танци "Китна Тракия" при Хасковското тракийско дружество, които имаха специално място в тържествената церемония.

Уместно е да припомним, че със съдействието на Съюза на тракийските дружества д-р Ваня Стоянова - научен секретар на Тракийския научен институт и д-р Боряна Бужашка от ТНИ, допринесоха за възстановяване на музейната експозиция в метоха към църквата „Свети Стефан”, в която са изложени експонати, свързани с историята на тракийските българи в Турция.

Ремонтираната в продължение на седем годни желязна църква беше открита и осветена на церемония, в която участваха премиерът на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Програмата започна с богослужение, отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. 

След тържественото богослужение слова произнесоха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, турският премиер Бинали Йълдъръм, Мевлют Уйсал - кмет на Истанбул, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лязе.

Прекрасните изпълнения на Лазар Налбантов и Ирена Станкова, на бургаската фолклорна група и на  хасковския тракийски ансамбъл "Китна Тракия" звучаха пред събралото се множество в сградата на Българската екзархия, показвайки богатството на тракийския фолклор.

Присъствието на тракийци в града край Босфора беше символ на тяхната борба, продължила години наред за опазване на българските исторически паметници, в т.ч. отстояване мястото на паметника на Антим I в българската църква в Одрин, и своеобразано напомняне за неизпълнените задължения на Турция към тракийските българи.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн