Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
В Средец бе открита паметна плоча на войводата Лазо Лазов

Тракия е родината на нашите бащи и деди. За нас техните потомци тя е кървяща рана в душите ни.

През 1903 година тракийци написаха своята епопея, белязана с кръвта на 4000 жертви, загинали от ятагана на Мехмед Шукри Паша. Други хиляди се спасяват при погрома на Илинденско-Преображенското въстание, като идват в свободните български земи. Минали през пламъците на въстанието, повече от век те са съхранили българския национален дух.

Подвластни на спомена за Илинденско-Преображенското въстание на 22 март членовете на ТД "Лазо Лазов" град Средец се събраха на тържество, за да открият паметна плоча, в памет на войводата Лазо Лазов, участниците във въстанието и бежанците от Средецкия край. Сред гостите на тържеството бяха Красимир Премянов - председател на СТДБ, кмета на Средец Иван Жабов и Димо Карабелов, председател на ТД "Екзарх Антим І" в Бургас.Кратко слово произнесе председателя на средецкото дружество Божанка Николова.

Кметът на Средец Иван Жабов и председателят на СТДБ Красимир Премянов откриха паметната плоча и отправиха поздрав към присъстващите.

Химнът на Странджа огласи градския парк на града. Венци и цветя бяха поднесени от институции, организации, политически партии и граждани.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн