Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на Съюза на тракийските дружества в България по казуса Сирия

Като Председател на Съюза на тракийските дружества в България  - най-голямата патриотична организация с дълголетна история, създадена от тракийски българи, прокудени от своите родни земи, което ги е направило особено чувствителни към опитите чрез война или агресия от външни фактори и страни да се решават спорове и конфликти, смятам, че прилагането на сила срещу суверенна държава без одобрението на ООН е неприемливо.

В последните години зачестиха прецедентите на грубо нарушаване нормите на международното право, при които силните фактори в света налагат волята и националната си преценка за събития, случващи се в други държави. В новата история на човечеството, преживяло две световни войни, най-голямото достижение е създаването на ООН и утвърждаването на нормите на международното право като гарант за справедливост, хуманизъм и безопасност.

С тревога констатирам, че се руши изстраданият от човечеството механизъм на международни правни норми. Като председател на организация, чиито членове са преживели геноцид, смятам, че трябва да сме непримирими към проявите на жестокост и бруталност. Недопустимо е използването на химическо оръжие от когото й да било. Но единствено Съветът  за сигурност на ООН има право да прецени доказателствата за неговото използване и да предложи адекватни мерки за санкциониране на виновните.

Като представител на тракийските българи, наказани след Първата и Втората световни войни от Великите сили, се обявявам категорично против използването на военна сила в Сирия от САЩ или която й да било  друга страна без санкция на ООН. Проблемът за използването на химическо оръжие трябва да се остави на преценката на Съвета за сигурност към ООН. Само така ще бъдат създадени гаранции за мирно развитие на човечеството в сложния и противоречив свят, в който живеем.

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн