Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
По инициатива на СТДБ бе открит паметник на Капитан Петко Войвода на българо-гръцката граница

На 16 ноември 2019 г. беше открит паметник на Капитан Петко Войвода на едноименния контролно-пропускателен пункт с Гърция. Инициативата за поставянето на монумента е на Съюза на тракийските дружества в България със съдействието на Община Свиленград и е по повод 175 години от рождението на легендарния войвода. Паметникът е дело на скулптора Стою Тодоров, тракийски бежанец,  от чието рождение тази година през август се навършиха 100 години.

В церемонията  участваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, бившият кмет Георги Манолов и новоизбраният градоначалник на Свиленград арх. Анастас Карчев, областният управител д-р Стефка Здравкова, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Михаил Вълов - заместник председател на ЦР на СТДБ и председател на Тракийско дружество „Тракия” в Ямбол, ген. Тодор Бояджиев - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Ст. Начев-главен секрета на СТДБ, членовете на ВК на СТДБ: Кирил Сарджев - председател на ТД „Георги Сапунаров”,  Хасково, Гено Пухов - зам.председател на ВК на СТДБ и на председател на ТД „Яни Попов” в Созопол, Стефан Колев - председател на ТД „Странджа”, Бургас, Мариана Ликова - председател на ТД „Тракийско сърце” в Кърджали, Кирил Киряков – председател на ТД „Лазар Маджаров” в  Сливен, Цанко Атанасов – член на ВК на СТДБ , председател на ТД „Одринска епопея“ в Ст.Загора и съпредседател на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Нели Ташева – председател на ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище, Василка Вангелова - ТД „Тракия“ в Свиленград, Маргарит Петров – председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, доц. д-р Георги Йорданов- председател на ТД „Войвода Руси Славов” в Пловдив, Ангел Петров - председател на Централен клуб „Малоазийски тракийски българи”,  д-р Ваня Иванова - член на ВК на СТДБ и на ръководството на ТЖС, д-р Ваня Стоянова - член на ВК на СТДБ и научен секретар на ТНИ, Мария Божкова, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, трaкийци oт цялa Бългaрия  - от София, Варна, Търговище, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Пловдив и др.

Официалната церемония по откриването бе съпроводена с водосвет, отслужен от НВП Старозагорския митрополит Киприан.

В словото си Кр. Премянов подчерта, че поставянето на  пaмeтника на ГКПП с Гърция цели дa нaпoмни нa брaтятa гърци, чe Войводата ce e бoрил и зa тяхнaтa cвoбoдa, чe Бeлoмoриeтo и Рoдoпитe ca ocвoбoдeни блaгoдaрeниe нa нeгoвaтa aктивнa и вoдeщa рoля и, за дa ни нaпoмня, чe ниe нe cмe зaбрaвили cвoятa coбcтвeнa иcтoрия. Нека младото поколение да знае, че има такива безкористни герои, които са давали живота си не за блага и изгоди, а за да видят България свободна и единна.

Паметникът е дарен от Столична община, след като се променя планът на Борисовата градина. Община Свиленград приема радушно идеята в района на ГКПП „Капитан Петко войвода” да бъде поставен паметник на този голям български революционер и радетел за свободата на Тракия.  Бившият кмет Георги Манолов, арх. Анастас Карчев, като главен архитект на Община Свиленград и ръководството на СТДБ избират мястото на паметника с най-голяма видимост за влизащите в Република България. Председателят на СТДБ благодари за съдействието на Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници” и на всички тракийци, с чиито доброволни дарения  паметникът е намерил своето достойно място. 

В словото си кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подчерта, че паметникът на Капитан Петко Войвода е  намерил своето постоянно място на ГКПП, който  преди 15 години на 4 декември 2004 г. е преименуван на негово име. А районът на Свиленград исторически е най - логичното място да се почете защитникът на Тракия, защото 80% от населението на Свиленград и общината  са потомци на тракийци от Одринска и Беломорска Тракия, а след 1913 г. и особено след Ньойския договор от 1919 г. градът приютява хиляди бежанци и става център за тяхното настаняване и разпределение.

В приветствието си вицепрезидентът Ил. Йотова заяви:

„Всеки, който минава през граничния пункт, ще отправя взор към внушителната фигура на Капитан Петко войвода и ще се пита – достоен ли съм за този герой. Верният отговор ще бъде и отговорът за бъдещето ни“.

Илияна Йотова се обърна към множеството, присъстващо на церемонията с думите на войводата: „На мен не ми трябва царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни сиромаси, вдовици с дребни дечица“.

„Тези няколко думи най-точно казват всичко за един от най-големите герои в дългата и славна българска история. Малцина са онези, които могат днес да се подпишат под тези думи“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни героичните подвизи на Капитан Петко войвода по дългия път на борбата за освобождение, с които той е заслужил уважението дори на поробителя.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, които предават на поколенията спомена както за подвизите на героя на Тракия, така и за тежката съдба на тракийците. „Още няма справедливост за тракийците. Българската държава е в дълг към вас и всячески трябва да подкрепя дейността на Съюза на тракийските дружества. Каузата ви е достойна за уважение от всички българи. В лицето на президентската институция имате верен съюзник“, увери Илияна Йотова присъстващите.

Присъстващите отрупаха паметника с венци и цветя.

Всички национални и местни медии отразиха събитието, което е част от програмата на СТДБ за честване на 175-години от рождението на Капитан Петко Войвода.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн