Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
В БАН се състоя и среща "Завръщане към корените" на потомци на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия

Панихида в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия беше отслужена в храм-паметника "Свети Александър Невски". В големия салон на БАН за пета поредна година се състоя и среща "Завръщане към корените". Рано сутринта вицепрезидентът Маргарита Попова и потомци на тракийските българи положиха цветя на Паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина и на паметната плоча на Любомир Милетич. След това те запалиха свещ в памет на своите предци и жертви на  четирите бежански вълни от началото на 20 век в храм-паметника "Свети Александър Невски", където бе отслужена панихида.

В големия салон на БАН се състоя среща под надслов "Завръщане към корените" и концерт. Божана Богданова, потомка на бежанци от село Търново заяви:
Вече пета година ние провеждаме тази среща "Завръщане към корените" в памет на нашите деди и, разбира се, да хвърлиме един брод от по-възрастните към децата, за да помнят, за да знаят корените си и да се завръщат.
Вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна към присъстващите:

Няма как в този ден най-напред да не спомним историческата истина. Ние я знаем, както казвате, вие, тракийци, и аз, заедно с вас: “Нашето го помним, не го забравяме, отмъщение не искаме. Искаме да бъдем добри граждани и да живеем в мир и добруване за всички, но живот в името на истината, и допълнен, на всяка цена, с историческата справедливост“.

/БНР, 26.04.2014

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн