Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
В София се проведе Пета национална среща „Завръщане към корените”

Петата среща на потомците на тракийските бежанци “Завръщане към корените”,  се проведе в  София на 26 април 2014 г. Присъстваха  М. Попова - Вицепрезидент на Република България, Кр. Премянов - председател на СТДБ, Т. Чобанов - заместник кмет на Столична община, Ст. Воденичаров - председател на БАН и член на ВК на СТДБ, Иван Гранитски - директор на издателство "З. Стоянов" и член на ВК на СТДБ, А. Петров - член на ЦР на СТДБ и председател на клуб „Малоазийски българи”,  Божана Богданова -  член на ВК на СТДБ, Гено Пухов - член на ВК на СТДБ и председател на созополското тракийско дружество, Н. Димитров - председател на софийското тракийско дружество и член на ЦР на СТДБ,  десетки потомци на тракийски и малоазийски бежанци.

Срещата започна с поднасяне на цветя пред Паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина и на паметната плоча на Любомир Милетич. След това бе отслужена панахида в храм-паметника "Свети Александър Невски". Участниците в срещата запалиха свещи в памет на своите предци и жертви на  четирите бежански вълни от началото на 20 век.

Форумът "Завръщане към корените" продължи своята работа в големия салон на БАН.  Вицепрезидентът М. Попова и Кр. Премянов приветстваха участниците в срещата. Л. Шопов и Ст. Райчевски представиха своите книги, посветени на тракийската тематика, по която бе проведена и дискусия.

Фолклорни състави от созополското тракийско дружество изнесоха спектакъл.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн