Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
СТДБ изпрати писмо до посланици по повод на 26 март

СТДБ изпрати писмо до посланиците на дипломатическите мисии на държавите от ЕС, Русия, Съединените щати, Държавата Израел, Сърбия и Армения по повод на Деня на Тракия - 26 март което се заявява:

Ваше превъзходителство,

Всяка година на 26 март България чества Денят на Тракия - един от забележителните дни в нашия културно-исторически календар, одобрен от правителството на Република България  през 2006 г.

Тази дата е особено знаменателна за стотиците хиляди потомци на българите от Тракия и от Мала Азия, насилствено прогонени от частните си земи в периода 1913-1925 г. На 30 юни 1913 г. турската армия нарушава държавната граница по линията Мидия-Енос, определена с Лондонския мирен договор от 17 май 1913 г. и започва насилствено да прогонва българското население. Избити са над 60000 беззащитни мъже, жени, деца. Поругани са хиляди девойки. Разрушени са над 170 български училища, десетки църкви. Около 350 000 души за броени дни бягат с каквото могат да вземат в ръка към вътрешността на България, преследвани от сабите и куршумите на турските войници и башибозук. Жестокостите около този акт са констатирани в книга на българския професор Любомир Милетич и в доклада на независимата комисия на американската Фондация за мир "Карнеги", станали достояние на световната общественост. В периода 1913-1925 г. от близо половин милион българско население в Турция остават няколко десетки души. В рамките на действията на турската армия и администрация са секвестирани над 3.5 млн.частна земя, която и днес се ползва незаконно от заселени "нови собственици". Немалка част от тръбите на газопровода "Турски поток" ще бъдат полагани именно върху частната собственост на потомците на прогонените преди повече от столетие българи от Тракия, които не са получили нито морална, нито материална компенсация за това.

Позволявам си да Ви информирам за гореизложеното, воден не от желанието да вгорчавам добрите българо-турски отношения, а заради моралния ангажимент на Съюза на тракийските дружества в България да търси и намери справедливо решение на Тракийския въпрос. Това според нас означава историческо, морално и материално признаване и решаване на проблема посредством преки преговори между България и Турция. Впрочем, в този дух е и приетата преди няколко години Резолюция на Европейския парламент. Пречка за това от една страна е факта, че Турция отрича статут на бежанци на пострадалото население, а от друга-боязливото поведение на българските правителства, които не смеят да поставят открито въпроса, за да не дразнят съюзника ни от НАТО.

Позицията на Съюза на тракийските дружества в България е, че именно коректното, без партизанщина и в дух на добросъседство решаване на Тракийския въпрос може да стане пример за възможностите на новия дух в международните отношения, налаган от Европейския съюз при решаването на спорни въпроси, независимо от тяхната дълбочина и сложност.

Изразявам нашата готовност за сътрудничество и съдействие.

С уважение,
Красимир Премянов
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн