Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Писмо от СТДБ до Негово Светейшество Вартоломей І, Архиепископ на Константинопол - новия Рим и Вселенски патриарх

На 9 ноември 2015 г. Съюзът на тракийските дружества в България  връчи писмо-обръщение на Негово Светейшество Вартоломей І, Архиепископ на Константинопол - новия Рим и Вселенски патриарх, който е на четиридневно посещение в София (7-10.11. 2015 г.).  Писмото, подписано от председателя на СТДБ, е във връзка със спора относно паметника на Антим I в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин. В писмото се казва:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ) е независима, непартийна и неправителствена патриотична организация, която изразява интересите на около 1,5 милиона българи, живеещи в тракийския регион, сред които са и потомците на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия. Главните цели на дейността му са свързани с популяризирането на тракийското културно и историческо наследство, защитата на човешките и имуществените права на тракийците и техните потомци, съхраняване на родовата памет на бежанците, поддържането на добросъседски отношения с балканските и славянските  народи, защита на християнската вяра и православното единството.

Днес, за стотиците хиляди наследници на прогонените от Източна Тракия българи посещението на възстановените  през последните години български църкви в Одрин, особено по време на големите християнски празници, остава единствената връзка с историческите им корени и израз на тяхната християнска вяра и родова памет.  Ето защо ние, тракийци, дълбоко се вълнуваме от възникналия през последните години спор за мястото на паметника на Екзарх Антим Първи, родом от Източна Тракия (Лозенград,)  който понастоящем се намира в двора на възстановената църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин.

Паметникът  бе изграден и поставен там по идея и със спомоществователството на нашия съюз. При осъществяването на тази инициатива от страна на предишното му ръководство очевидно са допуснати непреднамерени процедурни нарушения. Въпреки това ние вярваме, че решаването на възникналия проблем не бива да дава повод за нови недоразумения. Премахването или преместването на паметника от настоящото му местоположение би се изтълкувало от стотиците хиляди потомци на тракийски българи,  които се включиха във всенародната акция за изграждането му с доброволни средства, като посегателство към тяхната история и памет и би породило нежелателни негативни чувства както у тях, така и сред широката българска общественост. А ние искрено държим на православното единство и разбирателство в духа на постигнатото през 1945 г. помирение между Българската църква и Вселенската патриаршия с акта на вдигането на схизмата между тях.

Ето защо вярваме, че мъдростта и далновидността, които винаги сте притежавали при приемането на важни решения, ще надделеят и ще се стигне до изход, приемлив и за двете страни.

С УВАЖЕНИЕ,

ОТ ИМЕТО НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ
ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн