Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Покана за Националния тракийския събор-поклонение на Илиева нива

ДО
ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА
ЧЛЕНОВЕ НА СТДБ

Уважаеми колеги,

На 1 юни, за поредна година, потомци на тракийски българи от цялата страна ще се съберем на националния тракийски събор на Илиева нива, за да положим цвете пред паметника на повече от 200 тракийчета, загинали при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия.

От 2000-та година, след решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съборът се отбелязва като „Ден на тракийското дете“. Деца от цялата страна се събират тук, запазвайки спомена за събитията от 1913 г. жив за поколенията.

Организатори са Община Ивайловград в лицето на кмета г-жа Диана Овчарова, Съюзът на тракийските дружества в България и неговият председател г-н Красимир Премянов, Тракийският младежки съюз в България със съпредседатели Десислава Костова и Цанко Атанасов.

Патрон на събитието е Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

В 13 часа ще започне възпоменателната церемония на Мемориалния комплекс „Илиева нива” – панихида за упокой на душите на загиналите тракийски деца, официални слова, полагане на венци и цветя.

Преди това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметните плочи на Капитан Петко Войвода и Яни Попов в Ивайловград и пред паметника на Капитан Петко Войвода в с. Плевун.

Да сведем глави, за да почетем паметта на невинните жертви, загинали през злокобната 1913 година и напоили с кръвта си тази изстрадала  земя!

Очакваме ви!

С УВАЖЕНИЕ
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн