Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ почетоха 160 годишнината от рождението на Алеко Константинов (13.01.1863 - 23.05.1897)

На 13 януари 2022 г. представители на СТДБ поднесоха цветя пред паметника на Алеко в столичната Борисова градина и  почетоха рождената дата на бележития общественик, юрист, талантлив писател-сатирик и основоположник на организираното туристическо движение в България.

Надмогнал страстта към парите, писателят вижда в себе си един щастлив човек, а посредством способността да се самоиронизира, постига най-силно изразената критика над унижението и лакейството в българското общество. Щастливецът - така е бил известен сред културните среди тогава. Какъв по-сполучлив псевдоним от този, който контрастира с нелекия му живот - губи много рано родителите и сестрите си, преследван е от политическите си противници и често е без работа, но пък е в унисон с чистата му съвест, както той признава в едно интервю.

Има нещо много несправедливо в кончината на големия българин, защото перото му замлъква завинаги на 23 май 1897 г, в навечерието на Празника на българските букви, когато е убит близо до с. Радилово, област Пазарджик, при неуспешен атентат срещу съпартиеца му от Демократическата партия  Михаил Такев. Само на 34 години, Алеко си отива от този свят, но оставя след себе си богато творчество и завета да обичаме родината си и да пазим и ценим красотата на нейната природа.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн