Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ се поклониха през делото на Христо Ботев

На 6 януари 2023 г. се навършиха 175 години от рождението на Христо Ботев. Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал.

Той говори  за проблемите на народа с болка, използва библейски и исторически образи, за да изобличи предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция. Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични.

Ботев ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим, защото България стои над всичко!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България се поклониха пред делото на поета-революционер в цялата страна.

Цветя пред паметника на поета революционер в Борисовата градина в столицата положиха Красимир Премянов, председател на СТДБ,  Кр. Беломорски, зам.- председател на Централното ръководство и председател на ТД „Тракия“ в София, членовете на Централното ръководство: член кор. проф. Георги Михов и Кирил Йорданов, Зорница Радонова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн