Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на Съюза на тракийските дружества в България се поклониха пред делото на Христо Ботев

Днес, на 6 януари 2019 г. се навършват 171 години от рождението на Христо Ботев (25 декември 1847/нов стил - 6 януари 1848). Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, използва библейски и исторически образи, за да изобличи предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция. Много от посланията на Ботевото творчество звучат актуално и днес.

Ботев е национален символ, чиито живот и творчество се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството са безгранични. В този смисъл той ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България днес сведоха глави в знак на почит и положиха цветя пред паметниците на поета-революционер в цялата страна.

Пред паметника на Ботев в Борисовата градина в гр. София, се събраха много граждани, политици, общественици. Слова за живота и делото на поета-революционер произнесоха Кр. Каракачанов - министър на отбраната и доц. д-р Тодор Чобанов - зам.кмет на Столична община.

В програмата участваха Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.

Цветя пред паметника на Ботев в Борисовата градина в столицата положиха представителите на СТДБ: Кр. Премянов – председател на Съюза, Кр. Беломорски - зам.- председател на Централното ръководство, д-р Ваня Стоянова – научен секретар на ТНИ, Стефан Начев - главен секретар на СТДБ, Божанка Богданова - председател на Софийското тракийско дружество, признателни граждани.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн