Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на Съюза на тракийските дружества в България се поклониха пред подвига на Освободителите

141 години от Освобождението на София от османско владичество

На днешния ден преди 141 години София е освободена от османско владичество без насилия и пожари, благодарение на руските войски и българските войни. Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода на Руско-турската освободителна война.

Преди 141 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

Днес, 141 години по-късно тържествата започнаха с камбанен звън и благодарствен молебен в църквата „Св. Неделя” и  продължиха с литийно шествие до паметниците на генерал Гурко и цар Освободител, пред които бяха поднесени венци и цветя.

Тържествата завършиха пред паметника на Българския опълченец с литературно - музикална програма и поднасяне на венци.

Организатори  на тържествата са: Столична община, Софийската митрополия, фондация „Героите на България”, сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

На честването присъстваха д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет, депутати, представители на политически партии и признателни граждани, които поднесоха цветя пред паметниците на загиналите за свободата на града.

Венци бяха поднесени от името на президента Румен Радев и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Представители на Съюза на тракийските дружества в България с председател Кр. Премянов, Кр. Беломорски - зам.- председател на Централното ръководство, Ст. Начев - главен секретар на СТДБ, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско с председател Божанка Богданова участваха в благодарствения молебен и в литийното шествие. От името на тракийци те положиха венци и цветя пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн