Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред подвига на Освободителите

145 години от Освобождението на София от османско владичество

На 4 януари 1878 г. руската войска, предвождана от генерал Гурко освобождава София от османско владичество. В църквата „Св. Неделя“ е отслужен първият тържествен молебен за Освобождението на града.

Генерал Гурко назначава за военен комендант княз Оболенский. Скоро след това идва генерал Пьотър Владимирович Алабин, който се заема с уредбата на гражданското управление. Благодарение на Алабин, замрелият турски град София се съживява: появява се българска стража, съставя се български градски съвет, поставят се основите на библиотека. Алабин дарява 25 хил. рубли за паметника на Васил Левски и за други културни нужди. Благодарна София има улица, кръстена на негово име.

На 20 октомври 1878 година от Пловдив в София се премества седалището на Временното руско управление, а на 3 април 1879 г. (22 март 1879 стар стил) по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.

През януари 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари да се отбелязва тържествено като ден на освобождението на града от османците.

Днес представители на Съюза на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов, Кр. Беломорски - заместник- председател на Централното ръководство и председател на ТД „Тракия“ в столицата, членовете на Централното ръководство: член кор. проф. Георги Михов и Кирил Йорданов, Зорница Радонова, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ и представители на софийското тракийско дружество присъстваха на благодарствения молебен в памет на загиналите войни и поднесоха венци и цветя пред паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

„Свободата нито може да се купи, нито да се подари. Свободата или я носиш в душата и ума си, или оставаш завинаги роб. Българските опълченци, онези „луди глави“, които не пожалиха себе си за свободна и независима България, не мислиха кой какво ще им заповяда и какво ще им обещае. Затова направиха възможна българската свобода. От техния светъл пример днес повече от всякога имаме нужда.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се пред Паметника на българския опълченец в София. Вицепрезидентът участва в честванията на 145-годишнината от освобождението на града от османско робство. Тя присъства и на молебен, отслужен в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

В словото си председателят на БСП - София Иван Таков по време на тържественото честване на 145 години от Освобождението на София, заяви че  "София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи".

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн