Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ се простиха с големия български учен, общественик и бивш председател на Народното събрание академик Благовест Сендов

На 23 януари 2020 г. пред тленните останки на големия учен, политик и дипломат академик Благовест Сендов уважение засвидетелстваха председателят на СТДБ Кр. Премянов, Кр. Беломорски - зам.- председател на ЦР на СТДБ, проф. Васил Проданов - директор на ТНИ и членове на Софийското тракийско дружество.

Световноизвестен български математик и изтъкнат държавник, той е бил ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на БАН, председател на Народното събрание, посланик на България в Япония и във Филипините.

Като ректор на Софийския университет през 1979 година в 30 български училища въвежда т. нар. Сендовска образователна система. Автор е на повече от 200 научни публикации в областта на компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия, на 7 монографии и над 30 учебника.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн