Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Поздравителен адрес до участниците в родово земляческата среща в с. Атолово

ДО
УЧАСТНИЦИТЕ
В РОДОВО-ЗЕМЛЯЧЕСКАТА СРЕЩА
В С. АТОЛОВО

УВАЖАЕМИ ТРАКИЙЦИ,

Приемете моите и на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България приветствия по повод на Родово-земляческата среща, посветена на 100- годишнината от драматичните събития в с. Булгаркьой и 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Особено се вълнувам да напиша това приветствие до  вас, защото вашето село е единственото в България, създадено и населено само от бежанци от Одринска Тракия и Гръцка Македония.

Днес е паметен ден за всички нас, защото именно тук, в сърцето на Стралджа, почитаме разорението на тракийските българи, станали жертва на нечувано гонение, жестокост и унищожение. По време на Междусъюзническата война на 7 юли 1913 година (неделя - стар стил) турската армия събира мъжете от село Булгаркьой извън селото и ги избива. Селото е опожарено и напълно разорено. Оцелелите поемат дългия път към майка България...

Намерили тук подслон и надежда, през тези сто години вие, техните потомци,  съумяхте да извоювате своето достойно място в новата история на страната, да се радвате на всеобщо уважение заради неугасващия ви стремеж да съхраните традициите си, православните си корени и непокорния си борбен дух, помнейки миналото и вярвайки в бъдещето.

Убеден съм, че и в бъдеще все така ще  утвърждавате тракийската кауза, ще пробуждате патриотизма и ще поддържате онази приемственост между поколенията, която държи вечно жива родовата памет и преклонението пред историята.

Нека заедно, скъпи тракийци, бъдем стожери на родолюбието и духа български, за да пребъде той във времето.
 

Желая ви здраве, лично щастие и много плодотворни делници в името на просперитета на региона!

С УВАЖЕНИЕ

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн