Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на Съединението!

Уважаеми сънародници,
Уважаеми тракийци,

6-ти Септември – Денят на Съединението на България е една от най-забележителните дати в новата ни история.

Преди 131 г., само седем години след Берлинския конгрес, според който България бе разпокъсана на части, българският народ наруши волята на Великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Когато оценяваме Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни да помним историческите изводи, наложени от него. Дейците на Съединението, в което активно участват и тракийци,  ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти, когато общата кауза в името на България е над всичко.

Най-важният урок, който ние съвременните българи трябва да научим, е изписан на главния вход на Парламента – „Съединението прави силата”.

Днес, когато сме по-разделени от всякога, имаме нужда от обединителна  кауза, за да запазим Родината си като наш дом и да изградим независима, демократична и благоденстваща България, обединителка на българите в отечеството и по света.

Нека да отдадем заслужена почит на всички патриоти, които с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България превърнаха в реалност идеалите за териториална и държавна цялост на Отечеството и издигнаха международния авторитет на страната.

Днешният ден ни задължава да празнуваме, но и да съпоставяме минало и настояще, и да мислим за бъдещето на Родината!

В качеството си на председател на една от най-старите патриотични организации в България  имам честта да поздравя всички българи с Деня на Съединението.

Честит празник!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ                              

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн