Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура

Уважаеми тракийци,
Уважаеми сънародници,

Днес празнуваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се прекланяме пред делото на нашите първоучители и книжовници – Светите братя Кирил и Методий, канонизирани от църквата за светци и обявени от папата за покровители на Европа.

В историята на всеки народ има събития, които определят неговото място в човешката цивилизация. За нас като българи, това събитие е появата на кирилицата, която тръгва от България, за да покори целия славянски свят.

24 май е денят, в който всеки от нас си спомня за своите учители и за възторжените слова на Стоян Михайловски: „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз  сила нова, съдбините си ти поднови".

24 май е повод да поднесем своята признателност и уважение към преподавателите и към дейците на културата с дълбок поклон  пред благородството на техния труд!

Днес в преломния 21 век, нека си пожелаем повече от всякога да ценим и пазим своята идентичност, да уважаваме българското слово и национална култура, да  не стихват жаждата за знания, мъдрост и духовно възвисяване, защото няма нищо по-силно от знанието!

Честит празник!

Кр. Премянов,
Председател на СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн