Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Кр. Премянов - председател на СТДБ

Относно: Декларация на МВнР по повод организираната от посолството на Руската федерация изложба, посветена на „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

На 3 септември 2019 г., Министерството на външните работи на България разпространи официална декларация по повод организираната от посолството на Руската федерация изложба, посветена на „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, в която заявява:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни”.

Очевидно е желанието на ръководството на МВнР да се впише в кампанията, водена от Запада срещу Русия по отношение на пренаписването на историята, поставяйки под въпрос ролята на СССР за победата над нацизма във Втората световна война (ВСВ).  Подобна интерпретация е дълбоко неморална и противоречи на историческата истина, която изисква да признаем, че Съветската армия има решаваща роля за изхода от ВСВ. С още по.голяма сила това важи за България, която без застъпничеството на Москва нямаше да има статут на съвоюваща страна. Нещо повече, щяхме да бъдем наказани с орязване на територии като съюзник на оста Рим-Берлин-Токио.

Лъжите за  окупирането на България от СССР  и за преврата на 9 септември 1944 г. са гавра с паметта на българския народ и опит за ревизия на резултатите от Втората световна война и последвалия период. Да, 9 септември е преврат, но срещу прогерманския елит, който включи България на страната на хитлеристката ос на 1 март 1941 г. във Виена, въпреки изричното настояване на Великобритания, САЩ и СССР да не се допускат хитлеристки войски у нас и страната да не се обвързва с нацистите.

Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се взема от САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г., на Техеранската конференция от декември 1943 г., на Ялтенската конференция през февруари 1945 г. и на срещата на четирите Велики сили в Лондон през  август 1945 г.

В Ялта под натиска на Чърчил, „тримата големи” (Сталин, Рузвелт и Чърчил) договарят секретната Ялтенска подялба на Балканите. По волята на Великите сили Турция и Гърция попадат в Западния блок, а България е оставена в  съветската „сфера на влияние“.

Уместно е да се припомни, че особено потърпевши от престъпната политика на българските управници по време на ВСВ са тракийските българи, които загубиха родните си домове в Беломорието и Тракия. По време на конференцията в Париж (29 юли - 15 октомври 1946 г.) председателят на Народното събрание Васил Коларов използва цялото си красноречие за да обоснове с исторически, етнически, икономически и политически аргументи искането на България за Западна Тракия. Справедливите искания на България не са удовлетворени. Но не са взети под внимание и исканията на Гърция, която има претенции към българската територия. На 10 февруари 1947 г. в Париж  е подписан мирният договор с България, чиито окончателен текст е плод на компромиси между СССР, САЩ и Великобритания. До голяма степен неговите клаузи отразяват мястото на България в световния двубой по време на ВСВ. Парижкият мирен договор, въпреки редица тежки клаузи и несправедливости, урежда международното положение на България, а благодарение на съветската делегация запазва нейната териториална цялост.

Ялтенската система на международни отношения предопределя условията за сближаването на СССР и България, за развитието на техните икономически връзки и силно обвързване в двуполюсния модел на света. Съветският съюз се превръща в основен икономически партньор на България, която получава сериозни икономически изгоди и изгражда мощна индустрия със съветско оборудване и технологии. Българската икономика се обвързва със СССР като суровини и пазар за реализация на произведената продукция, което в двуполюсния модел на света й носи сигурност и икономическа изгода.

Не е необходимо за пореден път да се  преразказват всеизвестни исторически факти, но считам, че е недопустимо е да се злоупотребява с търпението на мнозинството българи от страна на потомци на вкаралите България в трета национална катастрофа и настоящи конюнктурни привърженици на евроатлантизма, които не могат да надскочат своя стремеж да са във властта на всяка цена.

Декларацията на МВнР e в противоречиe с интересите на България!

3 септември 2019 г.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн