Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на ЦР на СТДБ относно позорния доклад на Комисия за защита от дискриминация

Централното ръководство на СТДБ изразява дълбокото си възмущение от станалия печално известен  доклад на Комисията за защита от дискриминация, в който според работещите там „експерти”,  български класици са писали текстове, внушаващи религиозна и етническа омраза (?). 

Считатаме, че е недопустимо искането на  „експертите по толерантност”  за цензурирането на Ботев, Вазов и Алеко, които са български национални светини, част от националната ни култура.

Омерзителна е препоръката на „експертите” как на да се обяснява на българските ученици, че османската полиция е изпълнявала своите ангажименти, когато заловила Апостола, защото за нея Левски  бил нарушител на реда.

Недопустима гавра с българщината са и предложенията, свързани с искането за корекция на българския фолклор и българската литература в учебниците.
Изводът, който се внушава  от КЗД е, че българска история  и учебниците трябва да се пренапишат като  се спазва „стандарт за интеркултурно образование“ (?)  и „съвременен дух на етническа  толерантност“.

Комисията за защита от дискриминация в този си вид, е вредна структура, издържана с парите на българските данъкоплатци. Като българи,  достойни наследници на тракийските си предци, настояваме за незабавното уволнение на чиновниците, позволили си грубо посегателство върху българската история, култура и традиции.

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ                                      

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн