Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Красимир Премянов, председател на СТДБ

Относно: решението за експулсиране на 70 руски дипломати и технически персонал от България

Изразявам  сериозно  безпокойство от прибързаното и необмислено решение на премиера в оставка, за изгонването на 70 руски дипломати и технически персонал от България. То отразява  негови външнополитически мотиви, но не е съобразено с интересите на Република България. Участието в държавното управление предполага да бъде изведен един единствен приоритет за всяко лице, заемащо държавен пост - националните интереси!

България е исторически свързана с народите, живеещи на територията на Русия. В съдбовни исторически моменти страната ни винаги е получавала братска помощ от тях. Националната памет пази жив спомена за историческата истина, че благодарение на освободителната мисия на православна Русия, третата българска държава се появи на географските карти след пет века бездържавие под османски гнет. Държава означава сила, а бездържавието е  безсилие, което се отразява на всичко - това не трябва да забравяме никога! Руските и съветските дипломати винаги са отстоявали интересите на България. Достатъчно е да припомним името на граф Игнатиев - една от най-значителните фигури, играли изключителна роля при решаването на Източния въпрос, или на съветските дипломати, които по време на мирната конференция в Париж  (29 юли - 15 октомври 1946 г.) в пледоариите си отстояват правата на България за спасяването на страната ни от нова национална катастрофа и орязване на българските граници.

В днешния конфликт с Украйна България имаше възможността да поеме ролята на помирител и домакин на преговорния процес. За съжаление, българските политици пропуснаха шанса, възприемайки деструктивен подход да развиват нови външнополитически връзки, разрушавайки стари такива.

Настоявам инициаторите на решението за експулсиране на руски дипломати да го оттеглят, с което ще осигурят възможност за нормално функциониране на двустранните отношения.  Това би съответствало на Конституцията и законите на страната, на интересите на България, и на Виенската дипломатическа конвенция.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн