Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на СТДБ относно отказа на президента на България да участва в парада по случай 70-годишнината от победата над фашизма

Няколко поколения българи изпитваха чувство на основателна национална гордост, наблюдавайки документалните кадри от участието на ген. Владимир Стойчев-командващ Първа българска армия, в парада на победата над фашизма на Червения площад в Москва. Това е признание за участието на България в състава на Трети украински фронт, участвал в решителната битка срещу хитлерофашизма и допринесъл за освобождението на Европа. Десетки хиляди българи дадоха живота си за свободата и по този начин измиха позора от съюза ни с фашистка Германия. Нещо повече, участието на Българската армия в заключителната фаза на войната спаси страната ни от претенциите на съседни държави за анексиране на наши територии.

Отказът на сегашния президент на България да участва в парада по случай 70-годишнината от победата над фашизма във Втората световна война, е поругаване паметта на българските  антифашисти и войни. Никакви конюнктурни съображения не оправдават това поведение на българския държавен глава и отнемат гордостта ни като участници в победата над фашизма. С това си поведение българският президент грубо погазва конституционните си задължения на обединител на нацията.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн