Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на Съюза на тракийските дружества в България относно поведението на Президента Плевнелиев

Като Председател на Съюза на тракийските дружества изразявам недоумение от поведението на Президента Плевнелиев, демонстрирано по време на тържествената вечеря по случай Рамазан Байрам в Пловдив с вицепремиера  на Турция Бекир Боздаг, който е на неофициална визита в България.

Смятам, че е недопустимо българският държавен глава да провежда срещи, които остават скрити по своя смисъл и съдържание за българската общественост. Недопускането на български журналисти да отразят срещата и натрупаното недоверие на гражданите към институциите отваря пътя за съмнения и подозрения, че държавните органи и техните ръководители не желаят да защитават по подобаващ начин достойнството и интересите на България.

Тракийци са особено чувствителни когато става въпрос за двустранните отношения с Турция, с която има много нерешени проблеми и един от тях е нежеланието на турската страна да обезщети прокудените българи от родните им места в Тракия и Мала Азия.

С тревога констатирам, че представители на турската държава имат претенции да финансират строителство и реставрации на джамии. Смятам, че намеса на чужда държава е недопустимо, защото  поддържането на материалната база на религиозните вероизповедания  е в компетенциите на българската държава и на съответната религиозна общност. Изключения се допускат само когато е осигурен паритета между двете страни.

Като председател на най-голямата неправителствена организация в страната, очаквам от Президента на Република България национално-отговорна политика и настоявам за публична информация относно смисъла и съдържанието на проведената в Пловдив среща.

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ                                      

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн