Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на СТДБ относно събитията в Украйна

СТДБ е организация, която в своята дълголетна история винаги е отстоявала и защитавала православието като духовна връзка, обединяваща славянските народи, към които принадлежат българи, руси и украинци. Ние винаги сме смятали, че специфичните културни характеристики на тези народи обогатяват със своята неповторима идентичност многообразието на обединена Европа.

По времето, когато страната ни е била под турско робство, стотици хиляди българи, повечето от които са потомци на тракийски българи,  намират приют и убежище в границите на бившата Руска империя. Там, както и в границите на днешна Украйна, те получиха равноправен статут като социална, културна и етническа общност, която използва в личното си общуване и във взаимодействията си с администрацията своя роден език.

По инициатива на Асоциацията на българите в Украйна и Съюза на тракийските дружества в България, с помощта на Киевската държавна администрация, през 2011 г., в Киев бе открит паметник на Капитан Петко Войвода.

СТДБ с тревога следи драматичните събития от последните седмици в Украйна и съпреживява съдбата на близки и скъпи нам сънародници, приели Украйна за своя  втора родина.

СТДБ осъжда всички действия, водещи до проливане на кръв и потъпкващи международните правни норми. С чувство на съпричастие и горест почитаме паметта на жертвите. Виновните за това трябва да понесат своята отговорност.

СТДБ отстоявайки своите ценности, настоява проблемите да бъдат решени  по цивилизован начин, изразява искрена надежда за мирно съществуване в съответствие с нормите на международното право и законовия ред, без да се дават нови човешки жертви, а българската общност да запази своите културни права. Смятаме, че в съвременния демократичен свят правото на народите сами да определят съдбата си е по-силно от правата на властниците и на административните структури.

СТДБ смята за недопустима външната намеса. Споровете трябва да решат помежду си страните членки на ОНД. Извън тези рамки трети страни могат само да съдействат за мирното уреждане на спорните въпроси и намирането на политическо решение на кризата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн