Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на СТДБ срещу поредната провокация към българската държава

Темата, свързана с недопустимото поведение на общински съветници от ДПС, които бламираха предложението ген. Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали, продължава да се използва за провокации срещу българската държава. Изказването на лидера на ДПС, че казусът "Делов" ерозира държавата, призивът му за нов прочит  на историята и определянето на Балканската  война като „война за етническо прочистване”,  е гавра с българското национално достойнство, грубо  посегателство върху паметта на загиналите български воини, опит за фалшифициране на българската история и неуважение към труда на изследователите, които отдавна са дали своята еднозначна оценка за Балканската война.

Ще си позволя да напомня, че Балканската война има за цел освобождението на българите и другите православни християни, които в границите на Османската империя страдат от липсата на законност, от чуждия социален, политически и икономически гнет. Войната се води между България, която е част от Балканския съюз и Османската империя  (несъществуваща днес държава) и  се приема  като освободителна война от всички   българи, обединени в онези години от една „партия” –  България. Никак не случаен факта, че с активната намеса на Великите сили се подписва Лондонският  мирен договор на 17 май 1913 г., с който приключва Балканска война.

Някой трябва да  напомни на лидера на ДПС, както и на всички членове на тази партия, че са български граждани, които като такива, нямат право да преминават границите на българската политика и да проявяват неуважение към българската история.

Тракийските българи, чиито имоти в Източна Тракия и Мала Азия са заграбени през 1913 г. знаят какво е геноцид и етническо прочистване, и въпреки болката от преживените ужаси, са верни на девиза: „ Не забравяй, но не отмъщавай.”, но не приемат провокацията.

Като председател на СТДБ изразявам своя протест срещу опита за злоупотреба с толерантността на българския народ и напомням, че по Конституция Република България е унитарна държава и всеки опит да се всява дух на сепаратизъм сред българското общество,  ще срещне нашата непримиримост.

Считам, че държавните институции и българските политици са длъжни да заемат национално отговорна позиция и да пресекат опитите за дестабилизация  на страната.

Красимир Премянов
Председател на СТДБ     
                                 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн