Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Централното ръководство на Съюз на тракийските дружества в България по повод изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

Българските медии огласиха съобщение за реч на президента на Република Турция г-н Реджеп Ердоган в гр. Ризе. Цитирани са негови думи, че "Турция носи отговорност за стотици милиони наши братя и има задължение и право да се интересува от Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна и др., а правният статут на Западна Тракия трябва да бъде определен от свободен референдум в региона.

Турският президент цитира мнението на "някои историци", че границите на "националния договор" на Турция от 1920 г. включват също и Кипър, Алепо, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море.  Гръцките институции остро реагираха на това изявление и се противопоставиха на опита да се провежда неоосманистка политическа линия от страна на съвременните политически лидери в Република Турция.

Съюзът на тракийските дружества в България  (СТДБ) категорично настоява Министерство на външните работи на Република България да изиска пълния текст на речта на Реджеп Ердоган и да реагира остро на териториалните претенции, изразени от държавния глава на съседна Турция по отношение на България.

Предизборният период за поста президент на Република България налага свикване на Съвета за национална сигурност и обсъждане на проблема в Правителството и Народното събрание, както и съответна реакция за защита на суверенитета, териториалната цялост и достойнството на Република България.

СТДБ от години аргументирано и настоятелно поставя пред изброените институции Тракийския въпрос и необходимостта от поставянето му като основен в двустранните отношения с Република Турция без политиканстване, партизанщина, създаване на напрежение между двете страни. Историческите факти са необорими-през 1913 г. редовни части на турската армия избиват над 60 000 български деца, мъже и жени и прогонват за дни с каквото могат да носят на гръб други над 280 000 души. Към 1925 г. от близо половин милионното българско население в Тракия и Мала Азия остават няколко-стотин души. Разрушени са 280 български училища, десетки църкви, конфискувани са над три и половин милиона декара земя, частна собственост, която и до днес се използва незаконно, тъй като по каноните на правото те продължават да са собственост на прокудените с насилие българи от Тракия.

Тракийският въпрос има историческо, международно-правно, морално и материално значение не само за стотиците хиляди потомци на прогонените от Тракия и от Мала Азия български граждани-коректни данъкоплатци и гласоподаватели. Той е мерило за държавническо поведение, справедливост и достойнство и за останалите граждани на нашата Родина.

За съжаление, българските правителства смятат този проблем за частен, решават всички въпроси, свързани с интересите на изселниците от България за Турция и загърбват правата и интересите на собствените си граждани. България им запазва в нарушение на турската конституция българското им гражданство, независимо че те са направили своя избор и са станали турски граждани. Изплаща стотици милиони левове за пенсии на изселниците.

Обръщаме се към Народното събрание, Президентството и Министерския съвет с искане да се обърнат с лице към Тракийския въпрос и да разберат, че най-здравата спойка за стабилна външна политика и добросъседски отношение е принципът за зачитане на взаимните интереси и борбата за защита на правата на гражданите на Република България.

Обръщаме се също така и към кандидатите за поста президент на Република България на предстоящите на 6-ти ноември 2016 г. избори -вземете отношение и дайте гласност на вашите позиции по Тракийския въпрос!

Този тежък проблем засяга всички ни, защото само заедно, като българи с общо минало и бъдеще можем да намерим изход от тежкото положение, в което сме! Защото става дума за оцеляването на българската държавност и нация!


18 октомври 2016 г.

Съюз на тракийските дружества в България   

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн