Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на СТДБ по повод изявлението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган

Като председател на Съюза на тракийските дружества в България - най-голямата патриотична организация с дълголетна история, създадена от тракийски българи, прокудени от своите родни земи, изразявам острото си възмущение от изявлението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в което той определи Тракия като "жива част от турската история".

За пореден път правителството на г-н Ердоган идентифицира Турция с Османската империя, която извърши геноцид над българските тракийци през 1913 г. и ние очакваме от турските власти да се извинят на българския народ, да обезщетят прокудените от родните им места българи за ограбените имоти и заявяваме, че докато Турция не направи това, ние ще се противопоставяме с всички позволени средства на нейното приемане в ЕС.

Считам за недопустимо турски премиер да си присвоява части от съседни страни - в това число и град Кърджали, който е български. Изказването е гавра с българското национално достойнство, грубо  посегателство върху паметта на избитите тракийци, опит за фалшифициране на българската история, потъпкване на международното право и неуважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите на Балканите.

Настоявам и очаквам официална позиция от страна на българското  правителството по случая.

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн