Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на Председателя на СТДБ в подкрепа на българската общност в Рим

Уважаеми  Министър Вигенин,

Бих искал да Ви информирам, че Енорийският свещеник на БПЦО в Рим архимандрит Климент Бобчев се обърна към мен като председател на Съюза на тракийските дружества в България, с молба за съдействие във връзка с невъзможността на българската общност в Рим да използва за богослужебна, духовна и училищна дейност църквата "Свети Викентий и Анастасий", която бе  предоставена на България от папа Йоан Павел Втори през 2002 г.
 
Причините, довели до проблема според архимандрит Бобчев и арх. Паулина Тихолова - председател на Църковното настоятелство, са неправомерните действия на румънски свещеник, който възпрепятства нормалната работа на българската църковна общност.

Делегация от Съюза на тракийските дружества, която в началото на м. юни т.г. бе  на посещение в Рим, също бе запозната с тревожните факти и призована да съдейства Божията обител да стане отново дом на българите в италианската столица.

В качеството си на Председател на Съюза на тракийските дружества в България, най-голямата гражданска патриотична организация, която милее за българщината и я защитава, се обръщам към Вас с молба да предприемете необходимите действия като Министър на външните работи на Република България за положително решаване на този казус. 

Убеден съм, че  своевременното изпращане на български посланик във Ватикана, който по право е оторизиран да урежда подобни въпроси, ще подпомогне решаването на проблема.

С уважение,
Красимир Премянов
Председател на СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн